Mandelsås (mole) till stekta kycklingfiléer

Servera gärna välsmakande mexikansk mole med stekta kycklingfiléer.

Ingredienser

  • 2 torkade röda chilifrukter

  • 500 g tomater

  • 250 g tomatiller (finns i välsorterade affärer)

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 silverlök (rundlök)

  • 16 mandlar

  • 3 persiljekvistar

  • 2 kryddnejlikor

  • 2 pepparkorn

  • 1 nypa kanel

  • 10 kaprisar

  • 1,5 dl sesamfröer

  • 12 kex (Mariekex eller motsvarande)

  • 1 liten burk chili i vinäger

  • salt

Tillredning

  1. Skiva chilifrukterna och rosta dem i en stekpanna tills de får färg och börjar mjukna. Låt den rostade chilin mjukna ytterligare i hett vatten och avlägsna därefter fröerna och hinnorna.

  2. Skär tomaterna, tomatillerna, vitlöken och silverlöken (rundlöken) i bitar och rosta därefter bitarna i olja i en stekpanna.

  3. Skålla och skala mandlarna. Slå de skalade mandlarna i mortel med en skvätt vatten och stöt dem. Rosta mandelpastan i olja i en stekpanna.

  4. Mosa den rostade chilin, persiljan, kryddnejlikan, pepparkornen, kanelen, kaprisarna, mandelpastan och de rostade grönsakerna i en mixer. Sila blandningen. Ta till vara de ingredienser som har fastnat i silen och mosa dem på nytt i mixern. Justera konsistensen med vatten.

  5. Stöt kexen i en mortel. Bryn sesamfröerna och de krossade kexen var för sig i olja i en stekpanna. Slå därefter fröerna och kexen i en kastrull och tillsätt lite vatten och olja. Låt blandningen puttra på svag värme cirka 10 minuter under omrörning.

  6. Slå grönsaks-kryddblandningen (punkt 4) och den inlagda chilin (utan vinäger) i kastrullen och smaka av med salt. Låt blandningen koka 15 minuter under omrörning.

Servera mandelsåsen med kycklingfiléer, ris och guacamole. 

Dryckesförslag
Mandelsås (mole) till stekta kycklingfiléer

Till mexikansk mat kan man med fördel servera en frisk och maltig ljus lager från Mexiko. Om man inte har tillgång till mexikanskt öl kan man välja ett inhemskt alternativ. De starka kryddorna i mexikansk mat rimmar i allmänhet illa med rödvin eftersom vinets tanniner accentuerar eldigheten. 

Syrliga och aromatiska, mjuka och söta samt friska och fruktiga vita viner med restsocker lämpar sig i allmänhet utmärkt till mexikansk mat.

Varför inte servera ett alkoholfritt vitt vin från Spanien eller ett alkoholfritt rött vin från Australien till rätter med molesås? Sötman i de alkoholfria vinerna balanserar upp de starka kryddorna. Servera de alkoholfria vinerna, även de röda, väl avkylda. Smaklig måltid!