Marängrulle med lingonsmak

Höstens sensation, en elegant marängrulle som är knaprig utanpå och mjuk inuti. Hösten till ära fylls rullen med kanelkryddade lingon och hallon.

Ingredienser

Marängbotten
  • 5 äggvitor

  • 2 dl Siro finkornigt strösocker

  • 1 dl krossade hasselnötter 

  • 1 dl hasselnötspulver 

  • 0,5 dl Maizena majsstärkelse

  • en nypa salt

Fyllning
  • 2 dl vispad vispgrädde

  • 200 g kvarg

  • 1,5 tsk vaniljsocker

  • 0,5 dl florsocker

Bär
  • 2 dl lingon

  • 3 dl hallon 

  • 1–2 msk florsocker

  • 0,5–1 tsk kanel

För dekoration
  • 50 g mörk choklad

  • lingon

  • hallon

Tillredning

  1. Värm ugnen till 175 grader.

  2. Börja med att avskilja äggvitorna från äggulorna.

  3. Vispa med en elvisp vitorna i en skål och tillsätt socker litet i taget. Vispa till ett stadigt skum.

  4. Rör ihop krossade hasselnötter, hasselnötspulver, maizena och salt och blanda försiktigt i skummet.

  5. Ös marängsåsen i en spritspåse och spritsa fingerspetstjocka stänger intill varandra i en rektangulär form som en skiva på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

  6. Tillred bottnen i ugn i cirka 20–25 minuter. Observera! Grädda inte bottnen så att den blir för torr, för då blir den svår att rulla. Marängbottnens insida får vara något mjuk, som en marshmallow.

  7. Ta marängbottnen ur ugnen och vänd bottnen upp och ner på bakplåtspapperet. Ta försiktigt bort det bakplåtspapper som varit i ugnen.

  8. Vispa upp i en skål kall grädde och vispa i kvarg och socker. Bred ut gräddfyllningen på bottnen.

  9. Blanda i bär, smaksätt dem med socker och kanel. Mosa lätt med gaffel hälften av bären. Strö bären över skummet och lägg till de hela bären. Rulla bottnen till en tårta.

  10. Smält chokladen i mikrovågsugnen på upptiningseffekt. Låt den smälta chokladen något svalna och gör dekorationsränder och dekorera ytan med lingon och hallon.

  11. Skär rullen litet snett i tillräckligt stora bitar.

Recept Taina Vuohelainen, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Taina Vilkuna

Dryckesförslag
Marängrulle med lingonsmak

Aromerna och strukturen i lingonmarängrullen lämpar sig utmärkt till ett italienskt mousserande brachetto-vin med nyanser av hallon och lingon. Även muscat-baserade söta starka viner smakar bra med syrliga lingon. De fördomsfria kan välja en fruktöl med smak av hallon eller körsbär.