Tillbaka
Recept

Marängtårta med myntajordgubbar och citron- och vitchokladskum

Glutenfri
Vegetarisk

Marängtårta med myntajordgubbar och citron- och vitchokladskum

Glutenfri
Vegetarisk
60+ min
8 personer
60+ min
8 personer

Vår jordgubbsdessert är både krämig och frasig. Bottnen till sommarens bästa dessert, marängtårta, kan bakas upp till två dagar före serveringen. Den friska och söta tårtan bjuder på jordgubbar smaksatta med mynta och limeskal. I syfte att hålla marängen frasig och undvika seghet lönar det sig att fylla tårtan strax före serveringen.

Dryckesförslag

Blommiga och aromatiska viner gjorda på Muscatdruvor rimmar utmärkt med sommarens söta läckerheter. Varför inte servera väl avkyld mousserande Moscato från Spanien eller italienska Piemonte (Moscato d’Asti) till marängtårtan? 

Ingredienser
  • 4 äggvitor

  • 2,5 dl fint socker

  • 2 tsk potatisstärkelsepulver

  • 1 tsk äppelvinäger eller citronsaft

  • 0,5 dl kokosflingor eller -flarn

Därtill

  • 500 g jordgubbar

  • 1 dl stark mynta

  • rivet skal från en ekologiskt odlad limefrukt

  • 2 msk socker

Citron- och vitchokladskum

  • 100 g vit choklad

  • 100 g citronfärskost

  • 2 dl vispgrädde

Garnering

  • myntablad och vit choklad

Tillredning
  1. Slå äggvitorna i en skål och vispa dem till ett löst skum med en elvisp. Tillsätt långsamt socker och fortsätt vispa till skummet är fast och glänsande.

  2. Rör ner potatisstärkelsepulvret och vinägern. Arbeta ut marängskummet på en ugnsplåt överdragen med bakplåtspapper. Strö kokosflarn på marängskummet. Grädda cirka 1,5 h i ugn (+ 125 °C).

  3. Låt marängplattan svalna och stelna och skär den därefter i två delar.

  4. Rensa jordgubbarna och skär dem i bitar. Finfördela myntan. Skölj limefrukten och riv skalet. Blanda jordgubbarna, myntan, det rivna limeskalet och sockret i en skål.

  5. Smält chokladen och rör ner den i färsk­osten. Vispa grädden till ett löst skum och slå den i färskostblandningen.

  6. Placera den ena marängplattan på ett serveringsfat. Bred ut hälften av citron- och vitchoklad­skummet och myntajordgubbarna på bottnen. Placera den andra marängplattan ovanpå fyllningen. Bred ut resten av citron- och vitchokladskummet och jordgubbarna ovanpå plattan. Garnera med myntablad och krossad vit choklad.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström/Alko