Marinad med ingefära och citrus

Citrus-ingefära-marinaden lämpar sig till exempel för marinering av fisk och räkor samt för eftermarinering av grillad paprika och zucchini. Vid eftermarinering låter du marinaden rinna över de grillade grönsakerna och dra i kylskåp. Receptets marinadmängd räcker till en stor grönsaksportion.

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 cm bit färsk ingefära
  • 1 limefrukt, både skalet och saften ur frukten
  • 0,5 dl apelsinsaft
  • 0,5 dl olivolja
  • en handfull mynta och andra örter exempelvis koriander och persilja

Tillredning

  1. Finhacka schalottenlöken, vitlöken och ingefäran och rör samman i en skål.
  2. Rengör limefrukten och riv ner skalet i skålen. Kläm i fruktsaften, tillsätt apelsinsaft och olja. Hacka örterna och blanda ihop med resten av ingredienserna. Låt grillråvaran stå i marinaden i 1–4 timmar före tillagning.