Marinerad sallad på melon och jordgubbar

Ibland behövs det bara några få ingredienser för en dessert: en aromatisk melon, mogna jordgubbar, lite mynta och en citron.

Ingredienser

 • 1 mogen cantaloupemelon
 • 300 g jordgubbar

Muskatsirap med mynta
 • 1 liten knippa färsk mynta
 • saften av 1 citron
 • 1 dl rörsockersirap eller ljus sirap
 • 1–2 dl mousserande muskatvin

Tillredning

 1. Lösgör myntans blad och hacka dem fint. En lämplig mängd är ca 2 msk hackade blad.
 2. Spara några blad till garnering.
 3. Lägg mynthacket i en kastrull och tillsätt citronsaften och sirapen. Gnid mynthacket med en sked eller träslev så att det finfördelas ytterligare och blandas i citronsaften och sirapen. Hetta upp blandningen men låt den inte koka upp. Ställ kastrullen åt sidan så att blandningen svalnar. Låt sirapen dra i rumsvärme 1–2 timmar.
 4. Klyv melonen och gröp ur fröna med en sked. Tag ut bollar ur fruktköttet med ett melonjärn eller skär fruktköttet i små tärningar. Lägg melonkulorna eller -tärningarna i en skål. Ansa jordgubbarna. Skölj av eventuell jord med kallt vatten. Klyv jordgubbarna i 2–4 delar beroende på storleken. Sammanslå varsamt jordgubbsbitarna och melonbitarna.
 5. Häll myntasirapen genom ett tätt såll över melon- och jordgubbsblandningen. Ställ skålen för en stund i kylskåpet. Portionera ut melon-jordgubbssalladen i dessertskålar. Häll mousserande muskatvin över varje portion omedelbart före serveringen och garnera med de resterande myntabladen.
Dryckesförslag
Marinerad sallad på melon och jordgubbar
Sommarsalladen med melon och jordgubbar trivs med samma mousserande muskatvin som göts över härligheten.