Tillbaka
Recept

Marinerad sallad på melon och jordgubbar

Marinerad sallad på melon och jordgubbar

60+ min
4 personer
60+ min
4 personer
Ibland behövs det bara några få ingredienser för en dessert: en aromatisk melon, mogna jordgubbar, lite mynta och en citron.
Ingredienser
 • 1 mogen cantaloupemelon
 • 300 g jordgubbar

Muskatsirap med mynta
 • 1 liten knippa färsk mynta
 • saften av 1 citron
 • 1 dl rörsockersirap eller ljus sirap
 • 1–2 dl mousserande muskatvin
Tillredning
 1. Lösgör myntans blad och hacka dem fint. En lämplig mängd är ca 2 msk hackade blad.
 2. Spara några blad till garnering.
 3. Lägg mynthacket i en kastrull och tillsätt citronsaften och sirapen. Gnid mynthacket med en sked eller träslev så att det finfördelas ytterligare och blandas i citronsaften och sirapen. Hetta upp blandningen men låt den inte koka upp. Ställ kastrullen åt sidan så att blandningen svalnar. Låt sirapen dra i rumsvärme 1–2 timmar.
 4. Klyv melonen och gröp ur fröna med en sked. Tag ut bollar ur fruktköttet med ett melonjärn eller skär fruktköttet i små tärningar. Lägg melonkulorna eller -tärningarna i en skål. Ansa jordgubbarna. Skölj av eventuell jord med kallt vatten. Klyv jordgubbarna i 2–4 delar beroende på storleken. Sammanslå varsamt jordgubbsbitarna och melonbitarna.
 5. Häll myntasirapen genom ett tätt såll över melon- och jordgubbsblandningen. Ställ skålen för en stund i kylskåpet. Portionera ut melon-jordgubbssalladen i dessertskålar. Häll mousserande muskatvin över varje portion omedelbart före serveringen och garnera med de resterande myntabladen.