Marinerade laxspett på grillen

En sommar utan grillad lax är ingen äkta sommar. Låt fisken dra i marinad och blanda till en fräsch sås av gurka och wasabi. Laxspett hör till sommarens bästa grillade rätter.

Ingredienser

  • 600 g lax

  • 10 rädisor

  • 2 citroner skurna i klyftor

Marinad:


  • saften av en citron


  • 2 tsk mörkt socker

  • 1 msk rivet citronskal


  • 0,5 röd chili

  • salt


  • svartpeppar

  • 2 msk olja

Wasabisås:

  • en halv gurka

  • 1 vitlöksklyfta


  • 1 tsk wasabi

  • 2 dl turkisk yoghurt

  • 0,25 tsk salt


  • en nypa svartpeppar

  • dill

Tillredning

  1. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål. Skär bort skinnet från laxen och skär fisken i stora kuber och flytta över dem i marinaden. Låt marinera i kylskåp minst en timme.
  2. Tillred wasabisåsen. Skala gurkan, gröp ur det mjuka innehållet. Torka och riv gurkan grovt. Skala och finfördela vitlöken och rör ner i gurkan tillsammans med resten av ingredienserna. Låt såsen dra i kylskåp.

  3. Blötlägg grillpinnarna ifall du använder pinnar av trä. Trä laxbitarna på pinnarna turvis med rädisa och citronklyfta.

  4. Grilla spetten tills fisken är färdig, var noga med att inte grilla spetten för länge och torra. Servera laxen med wasabisås.

Tips! Trä kokt färskpotatis på spetten så har du en hel måltid på pinnen med en gång.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Anri Lindström / Alko

Dryckesförslag
Marinerade laxspett på grillen

Halvtorr riesling från exempelvis Tyskland eller USA lämpar sig ypperligt till laxspetten. Vinets fruktighet och syrlighet balanserar upp wasabisåsens aromer. Vänner av rosévin kan välja ett rosa vin med stor fruktighet från Nya världen.