Tillbaka
Recept

Marmelad med smak av bärlikör

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Marmelad med smak av bärlikör

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
60+ min
10 personer
60+ min
10 personer

Marmelad i vuxen smak kan lagas av läcker bärlikör. Blåbärslikör rimmar med timjan, rönnbärslikör med lime och hjortronlikör med vanilj. Smaken blir intensivare om likören och kryddan kokas upp innan de slås i marmeladmassan och största delen av alkoholhalten försvinner vid kokningen.

Dryckesförslag

Servera gärna inhemskt alkoholfritt mousserande bärvin till marmeladen med bärtoner.

Ingredienser

25 kpl

Marmeladbas:

  • 1,5 l vatten

  • 6 dl socker

  • 2 dl glukossirap

  • 6 msk agar-agar

  • + kryddblandningar av rönnbärslikör, blåbärslikör och hjortronlikör

Rönnbärsmarmelad med lime:

  • 2 dl rönnbärslikör

  • rivet skal från en limefrukt

Blåbärsmarmelad med timjan:

  • 2 dl blåbärslikör

  • 5 färska timjankvistar

Hjortronmarmelad med vanilj:

  • 2 dl hjortronlikör

  • 1 vaniljstång

Garnering:

  • extrafint socker

Tillredning
  1. Tillred först likörblandningarna och låt dem svalna:

    Rönnbärsmarmelad med lime: Slå rönnbärslikören och det rivna limeskalet (väl avsköljt) i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 5 minuter. Lyft bort kastrullen från plattan och låt blandningen svalna tills den är ljummen.

    Blåbärsmarmelad med timjan: Slå blåbärslikören och timjankvistarna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 5 minuter. Lyft bort kastrullen från plattan och låt blandningen svalna tills den är ljummen. Avlägsna timjankvistarna.

    Hjortronmarmelad med vanilj: Slå hjortronlikören i en kastrull. Klyv vaniljstången och skrapa ner innehållet i kastrullen. Tillsätt även stången. Koka upp och låt sjuda 5 minuter. Lyft bort kastrullen från plattan och låt blandningen svalna tills den är ljummen. Avlägsna vaniljstången.

  2. Tillred marmeladbasen: Slå vattnet, sockret, glukossirapen och agar-agarn i en kastrull. Koka upp blandningen och låt den sjuda cirka 30 minuter tills den klarnar.

  3. Fördela marmeladbasen jämnt mellan tre skålar (ca 6 dl per skål).

  4. Tillsätt likörblandningarna i skålarna (en per skål). Slå marmeladmassan i flata folieformar (0,85 l) och låt den stelna i rumstemperatur över natten.

  5. Skär marmeladen i bitar och rulla bitarna i fint socker. Låt bitarna stå i rumstemperatur tills sockret har torkat.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström/Alko