Marockansk grynsallad

Till grillrätter kan man med fördel servera grynsallad med nektarin, russin och harissapasta som ger anrättningen rund eldighet. Genom att laga salladen i god tid före serveringen försäkrar man sig om behagligt jämn smak.

Ingredienser

  • 3 dl bulgur eller havrematgryner

  • 1 nypa salt

  • 1 tsk gurkmeja

  • 3 msk citronsaft

  • 2 msk olivolja

  • 1 tsk harissapasta

  • 1 nektarin

  • 1 burk (290 g) röda eller gröna linser

  • 1 dl finfördelad bladpersilja eller mynta

  • 1 dl finfördelad oregano

  • 1 dl russin

Tillredning

  1. Koka bulguren eller havrematgrynerna i vatten med salt och gurkmeja. Följ anvisningarna på förpackningen.

  2. Slå de kokta grynerna i en skål. Blanda citronsaften, oljan och harissan och slå dem i grynskålen.

  3. Skölj, kärna ur och tärna nektarinen. Skölj de kokta linserna med kallt vatten i en sil. ­Finfördela örterna.

  4. Slå linserna, örterna, nektarin­bitarna och russinen i grynblandningen. Lägg salladen på ett serveringsfat och dekorera med örtblad. Servera salladen gärna till grillmat.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström/Alko

Dryckesförslag
Marockansk grynsallad

Aromrikt veteöl rimmar utmärkt med den fruktiga och lagom eldiga gryn­salladen. Varför inte skänka i belgiskt veteöl av typen witbier? Ölet bjuder på stora toner av citrus, korianderfrö och apelsinskal.