Marockansk morotssallad

Den vegetariska salladen kan anpassas till veganer genom att ersätta fetaosten med veganost.

Ingredienser

Marockansk morotssallad

  • 300 g små smala morötter
  • 1 burk (290 g/175 g/ca 2 dl) kokta kikärter
  • 3 msk hackad färsk mynta
  • 3 msk hackad färsk bladpersilja
  • 200 g fetaost i bit (inte tärningar)
  • 3 msk dukkah-kryddblandning (recept nedan)

Citrondressing harissa

  • 0,75 dl olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk flytande honung
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk harissapasta eller torkad chili mald i kvarn
  • 1 inlagd liten citron (t.ex. Al'Fez), finns i saluhallar och stora marketar

Dukkah kryddblandning

  • 1 dl krossade skalmandlar
  • 1 msk sesamfröer
  • 1 tsk korianderfröer
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk spiskummin (jeera)

Tillredning

  1. Skala morötterna och rosta dem ca 10 minuter i ugn (+225 °C) eller tills de är färdiga och har fått vacker yta. Morötterna kan även kokas (ca 35 minuter).
  2. Laga dressingen: Rör ner citronsaft, honung, salt och harissa¬pasta i olivoljan. Finfördela den inlagda citronen och rör ner den i blandningen. Blanda omsorgsfullt.
  3. Blanda dressingen, morötterna, de sköljda kikärterna och örterna. Lägg salladen på ett serveringsfat och strö över smulad fetaost och dukkah-kryddblandning.

Tips: Den vegetariska salladen kan anpassas till veganer genom att ersätta fetaosten med veganost.

Dukkah kryddblandning

  1. Rosta mandelkrosset i torr och het panna tills det får en vacker ljusbrun yta. Slå i sesam- och korianderfröerna. Rosta blandningen ca 30 sekunder.
  2. Lyft bort pannan från spisen och slå i de övriga ingredienserna. Låt blandningen svalna.
Recept Sanna Kekäläinen Foto Reetta Pasanen
Dryckesförslag
Marockansk morotssallad

Frisk och lätt maltig lager balanserar upp citronens syrlighet, fetaostens sälta, morotens och honungens sötma och dukkahns kryddighet. Alternativt kan man välja en pale ale med toner av nöt eller en fruktig golden ale.