Tillbaka
Recept

Marockanskt tapasbröd

Marockanskt tapasbröd

30 min
4 personer
30 min
4 personer

Rieska (tunnbröd) bakat på yoghurt är en utmärkt ex tempore-delikatess eftersom den blir färdig på en kvart. Rieskan kan fyllas med vad som råkar finnas i kylskåpet. Den som vill ge rieskan en marockansk touch kan välja hummus, granatäpple, marinerade oliver och lufttorkad skinka.

Dryckesförslag

Mousserande rosévin är ett ypperligt par till den lena hummusen och de syrliga oliverna. Välj gärna en fruktig roséchampagne eller en crémant från Loiredalen.

Ingredienser
  • 2 dl naturell yoghurt

  • 2 msk olivolja

  • 1 dl rågmjöl

  • 1 dl vetemjöl

  • 1 tsk matsoda

  • 0,5 tsk salt

Fyllning:

  • 1,5 dl hummus

  • 80 g lufttorkad skinka

  • 1 portion citronmarinerade oliver (i spad)

  • ett halvt granatäpple

  • 1 kruka vildrucola

  • 1 tsk sumac (en syrlig krydda gjord på bär från sumakbusken, har frisk citrussmak) eller rosépeppar

Tillredning
  1. Blanda yoghurten och olivoljan i en skål. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i yoghurten. Mixa blandningen tills den är homogen. Slå degen på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och arbeta ut den till ett runt, cirka två centimeter tjockt bröd med mjöliga händer. Grädda 10–12 minuter i mitten av ugnen (+ 225 °C). Kontrollera gräddningen: När brödets botten är fast och gyllenbrun är brödet färdigt. Låt brödet svalna.

  2. Lägg hummus, lufttorkad skinka, citronmarinerade oliver, granatäppelkärnor och sköljd rucola på brödet. Krydda med sumac eller rosépeppar.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström/Alko