Merlotlamm

På sommaren kan vinmarinerat lamm med fördel grillas. Då kan man be kötthandlaren att förbehandla köttet så att det utgör en benfri platta. Denna grillas först i het grill tills den har tagit snygg färg, varefter den grillas färdig i svag värme. På vintern kan man göra samma sak i ugnen. Använd stektermometer för att undvika att köttet blir för torrt.

Ingredienser

  • 1 lammstek ca 2 kg
  • salt

Marinad
  • 1 dl merlot eller annat rödvin
  • 1 dl sojasås
  • 1 dl torrt vitvin
  • 4 skalade och krossade vitlöksklyftor
  • 1 1/2 dl finhackad färsk oregano eller 2 msk torkad oregano
  • 2 msk finhackad färsk rosmarin
  • 1 msk grovmalen svartpeppar

Tillredning

  1. Sammanslå alla marinadingredienserna. Marinera steken i kylskåp 6–24 timmar. Vänd på steken några gånger under marineringen. Tag ut steken i rumsvärme cirka en halv timme före den skall stekas. Gnid in salt i köttets yta.
  2. Värm upp ugnen till 175 grader. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del, men så att den inte vidrör ett ben. Lägg steken i en ugnsfast form.
  3. Stek tills mätaren visar på 70°C. En stek på ca 1 kg kräver ca 1 timme. Då är steken en aning rosa i mitten. Vid 75°C är den genomstekt.
  4. Vira in steken i folie och låt den dra sig 15 minuter. Skiva upp steken.
  5. Servera med grillade grön- och rotsaker, rostade vitlöksklyftor och med vitlökskryddat potatismos. Garnera eventuellt steken med rosmarinkvistar.
Dryckesförslag
Merlotlamm

Merlotlammets örter och vitlök går fint till en shiraz från Australien eller en något utvecklad tempranillo från Spanien.

Lämpliga öl är mörk lager och smakrik ale.