Tillbaka
Recept

Mockarutskaka

Vegetarisk

Mockarutskaka

Vegetarisk
12 personer
12 personer

Mockarutorna har varit stående favoriter i årtionden. De högt älskade mockarutorna kan gärna bakas som en läcker tårta.

Dryckesförslag

En tawny port med toner av choklad och torkad frukt rimmar utmärkt med kakans aromer. Den som föredrar öl kan välja en porter eller stout med chokladaromer: Kombinationen är spännande och intressant!

Ingredienser
Botten:
  • 200 g smör

  • 1 ½ dl farinsocker

  • 3 ägg

  • 4 dl vetemjöl

  • 4 msk kakaopulver

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 ½ dl mjölk

Fukta med: 
  • 1 dl nypressad apelsinsaft

Glasyr:
  • 100 g smör 

  • 6 dl florsocker

  • ¾ dl espresso

  • ½ dl kakaopulver

Fyllning:
  • 2 dl vispgrädde

  • 3 msk florsocker

  • 2 tsk vaniljsocker

  • (2 tsk rivet apelsinskal)

  • 2 dl hjortron eller andra bär

Garnering:
  • ca 3 dl bär eller chokladkonfekt

Tillredning
  1. Laga kakbottnen: Vispa smöret och sockret till skum. Slå i äggen ett åt gången under omrörning. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt mjölblandningen och mjölken växelvis. Slå degen i två ugnsformar (diameter 20 cm) med löstagbar botten. Beklä formarnas bottnar med bakplåtspapper. Grädda 15–18 minuter mitt i ugnen (+ 200 0C) tills kakbottnarna är färdiga. Undvik övergräddning som gör bottnarna torra. Låt bottnarna svalna. Fukta dem med apelsinsaft.

  2. Laga glasyren: Slå ingredienserna i en kastrull. Värm blandningen under omrörning tills den är jämn. Låt inte smöret koka. Lyft bort kastrullen från spisen. Låt blandningen svalna under omrörning tills den förtjockas. Slå glasyren över en av kakbottnarna och låt den stelna.

  3. Laga fyllningen: Vispa grädden och smaksätt den med socker (och rivet apelsinskal). Bred ut fyllningen på kakbottnen med glasyr och tillsätt hjortron eller andra bär. Använd den andra kakbottnen som lock.  

  4. Värm den återstående glasyren på vattenbad tills den blir flytande. Slå den över kakan. Garnera med bär.

Tips: Kakbottnarna kan gräddas på galler. Gräddningstiden är då 10–15 minuter. Forma bottnarna som fyrkanter.

Text Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen