Har du någonsin smuttat på en mockaruta? Så här gör du succédrinken!
Se recept >
Ett ögonblick…
Mockarutorna har varit stående favoriter i årtionden. De högt älskade mockarutorna kan gärna bakas som en läcker tårta.
En tawny port med toner av choklad och torkad frukt rimmar utmärkt med kakans aromer. Den som föredrar öl kan välja en porter eller stout med chokladaromer: Kombinationen är spännande och intressant!
200 g smör
1 ½ dl farinsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
4 msk kakaopulver
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
1 dl nypressad apelsinsaft
100 g smör
6 dl florsocker
¾ dl espresso
½ dl kakaopulver
2 dl vispgrädde
3 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
(2 tsk rivet apelsinskal)
2 dl hjortron eller andra bär
ca 3 dl bär eller chokladkonfekt
Laga kakbottnen: Vispa smöret och sockret till skum. Slå i äggen ett åt gången under omrörning. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt mjölblandningen och mjölken växelvis. Slå degen i två ugnsformar (diameter 20 cm) med löstagbar botten. Beklä formarnas bottnar med bakplåtspapper. Grädda 15–18 minuter mitt i ugnen (+ 200 0C) tills kakbottnarna är färdiga. Undvik övergräddning som gör bottnarna torra. Låt bottnarna svalna. Fukta dem med apelsinsaft.
Laga glasyren: Slå ingredienserna i en kastrull. Värm blandningen under omrörning tills den är jämn. Låt inte smöret koka. Lyft bort kastrullen från spisen. Låt blandningen svalna under omrörning tills den förtjockas. Slå glasyren över en av kakbottnarna och låt den stelna.
Laga fyllningen: Vispa grädden och smaksätt den med socker (och rivet apelsinskal). Bred ut fyllningen på kakbottnen med glasyr och tillsätt hjortron eller andra bär. Använd den andra kakbottnen som lock.
Värm den återstående glasyren på vattenbad tills den blir flytande. Slå den över kakan. Garnera med bär.
Tips: Kakbottnarna kan gräddas på galler. Gräddningstiden är då 10–15 minuter. Forma bottnarna som fyrkanter.
Text Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen