Mormors enbärsgurka

Traditionella och fräscha mormorsgurkor kryddas här med enbär.

Ingredienser

  • ½ portion pickelsås

  • 1 gurka                

  • ½ tsk flingsalt

  • 1 tsk enbär

  • 2 msk hackad gräslök eller dill

Pickelsås:
  • 1½ dl vatten

  • 1 dl socker

  • ½ dl spritättika

Tillredning

  1. Börja med att laga pickelsåsen: Slå ingredienserna i en kastrull och värm blandningen under omrörning tills sockret har smultit.

  2. Skala gurkan och skär den i florstunna skivor. Slå skivorna, saltet och enbären i pickelsåsen. Ställ blandningen svalt och låt den dra en halv timme.

  3. Avrunda med hackad gräslök eller dill.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen
Dryckesförslag
Mormors enbärsgurka

De picklade grönsakerna tarvar viss sötma: Servera gärna en halvtorr riesling från Tyskland eller Frankrike eller en halvtorr pinot gris från Alsace. En fruktig ale med stark humlebeska rimmar också utmärkt med rättens aromer.