Frisk och lättlagad tartar är dagens melodi på restaurangerna runtom i världen. Som råvara i den här läckerheten har vi använt ytterfilé av lamm.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Ekologiskt så det förslår. Servera läcker mörttartar!
Till den läckra tartaren kan man servera champagne eller något annat mousserande vin av smaktypen nyanserat & strukturerat. Ölvänner kan välja lätt pils som gör tartaren rättvisa.
Gravad mört:
1 msk salt
1 msk socker
saften från en limefrukt
cirka 80 g mörtfiléer
Tartar:
4 små gravade mörtfiléer
1 rödlök
1/2 gurka
1/2 dl koriander
1/2 dl bladpersilja
svartpeppar
Till serveringen:
1 1/2 gurka
2 msk rostade sesamfröer
Ingefärsdipp:
150 g crème fraîche
ca 1 cm färsk ingefära (bit)
Förena saltet och sockret. Slå en tredjedel av blandningen på ett bakplåtspapper eller en tallrik och lägg på hälften av mörtfiléerna. Slå limesaften och en tredjedel av salt-pepparblandningen på filéerna. Lägg på de återstående mörtfiléerna och strö över resten av salt-pepparblandningen. Täck över anrättningen och ställ den i kylskåp (minst 3 men gärna 6 timmar).
Torka av fisken med hushållspapper. Finfördela fisken och löken. Skölj, klyv, kärna ur och tärna gurkan i cirka 0,5 x 0,5 cm stora bitar. Hacka örterna. Förena ingredienserna och smaka av med peppar.
Skär gurkan i cirka 35 tjocka skivor och placera tartaren ovanpå. Riv ner den skalade ingefäran i crème fraîchen. Servera tartaren med ingefärsdipp.
Obs! Frys fisken före gravningen om du använder insjömört.
TIPS! Överblivna mörtfiléer kan ätas med potatis, som pålägg och som smörstekta.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Anri Lindström/Alko