Mörttartar med gurka

Ekologiskt så det förslår. Servera läcker mörttartar!

Ingredienser

Gravad mört:

  • 1 msk salt

  • 1 msk socker

  • saften från en limefrukt

  • cirka 80 g mörtfiléer

Tartar:

  • 4 små gravade mörtfiléer

  • 1 rödlök

  • 1/2 gurka

  • 1/2 dl koriander

  • 1/2 dl bladpersilja

  • svartpeppar

Till serveringen:

  • 1 1/2 gurka

  • 2 msk rostade sesamfröer

Ingefärsdipp:

  • 150 g crème fraîche 

  • ca 1 cm färsk ingefära (bit) 

Tillredning

  1. Förena saltet och sockret. Slå en tredjedel av blandningen på ett bakplåtspapper eller en tallrik och lägg på hälften av mörtfiléerna. Slå limesaften och en tredjedel av salt-pepparblandningen på filéerna. Lägg på de återstående mörtfiléerna och strö över resten av salt-pepparblandningen. Täck över anrättningen och ställ den i kylskåp (minst 3 men gärna 6 timmar). 

  2. Torka av fisken med hushållspapper. Finfördela fisken och löken. Skölj, klyv, kärna ur och tärna gurkan i cirka 0,5 x 0,5 cm stora bitar. Hacka örterna. Förena ingredienserna och smaka av med peppar. 

  3. Skär gurkan i cirka 35 tjocka skivor och placera tartaren ovanpå. Riv ner den skalade ingefäran i crème fraîchen. Servera tartaren med ingefärsdipp. 

Obs! Frys fisken före gravningen om du använder insjömört.

TIPS! Överblivna mörtfiléer kan ätas med potatis, som pålägg och som smörstekta.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Anri Lindström/Alko
Dryckesförslag
Mörttartar med gurka

Till den läckra tartaren kan man servera champagne eller något annat mousserande vin av smaktypen nyanserat & strukturerat. Ölvänner kan välja lätt pils som gör tartaren rättvisa.