Mujkmousse till blinier

Mousse på rökt mujka lämpar sig utmärkt till blinier. Hackad gräs- och rödlök kröner den läckra anrättningen med relativt kraftig smak.

Ingredienser

  • 1 burk (cirka 200 g) rökta mujkor (siklöjor) 

  • 1 burk crème fraîche

  • 2 dl vispgrädde 

  • svartpeppar, dill, salt, citronsaft

Till lökblandningen:
  • 1 liten rödlök

  • 1 knippe gräslök

  • salt och svartpeppar

Tillredning

  1. Laga blinidegen i god tid före stekningen, helst dagen före. 

  2. Finfördela mujkorna. Vispa grädden.

  3. Blanda ingredienserna och kontrollera smaken. Hacka löken och krydda med salt och peppar. 

  4. Servera blinierna med mousse och hackad lök. 

Recept Otto Leskinen, Junior MasterChef 2017, foto Jesse Karjalainen
Dryckesförslag
Mujkmousse till blinier

Till blinierna kan man med fördel servera robust champagne eller mousserande vin av hög kvalitet. Syrliga halvtorra rieslingviner från Alsace lämpar sig också till bliniernas och lökens kraftiga smakvärld. Ölvänner kan välja en pils eller lager. Blinidryckerna finns även i alkoholfri tappning.