Murkelquiche

Miniquicherna garneras överraskande nog med rom.

Ingredienser

  • 1 pkt (400 g) pajdeg (frysvara)

Fyllning
  • 3 vårlökar
  • 3 dl förvällda murklor
  • (se instruktionen)
  • 2 msk smör
  • 2 ägg
  • 2 dl matlagnings- eller vispgrädde
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar ur kvarn
  • ca 1 dl riven god ost, t.ex. medelstark gouda eller pecorino

Till garnering
  • fiskrom

Tillredning

  1. Värm ugnen till 225 grader. Kavla den tinade degen tunnare. Tag ut bitar ur degen med en rund form, t.ex. en kaffekopp. Lägg bitarna i fördjupningarna i en muffinsplåt eller i små pastejformar.
  2. Lägg folie på bottnarna och häll torra ärter som tyngd för att kanterna inte skall falla ner under gräddningen. Förgrädda ca 10 minuter i ugn. Lyft bort folien med ärterna och grädda ytterligare några minuter.
  3. Finhacka löken, hacka svampen. Stek dem i smör i en stekpanna tills vätskan från svamparna har dunstat. Fördela i de förgräddade degbottnarna. Vispa sönder äggen och tillsätt grädden. Krydda med svartpeppar. Häll blandningen på fyllningen.
  4. Strö riven ost på pajerna och grädda ytterligare 15–20 minuter på mellersta falsen eller tills fyllningen har stelnat och fått en snygg, brun färg. Garnera med rom och sallatsblad.