Murkelstuvning

Försommarens okrönta läckerhet är brun och skrynklig. Fyllig murkelstuvning kan med fördel smaksättas med getfärskost. Stuvningen kan ätas med nypotatis eller som tillbehör till bland annat fisk.

Ingredienser

  • 4 msk smör

  • 4 dl förbehandlade murklor

  • 2 schalottenlökar

  • 2 salladslökar

  • 2 dl grädde

  • 1 tsk salt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 150 g getfärskost

  • 1 dl färsk körvel eller bladpersilja

Tillredning

  1. Förbehandla murklorna: Koka svampen två gånger fem minuter i riklig mängd vatten (1 del svamp och 3 delar vatten). Skölj med riklig mängd rinnande vatten efter vardera kokomgången. Sörj för god ventilation under kokningen. 

  2. Murklor kan även torkas. Inför tillredningen blötläggs den torkade svampen i vatten (100 g svamp/2 l vatten). Därefter kokas svampen två gånger enligt anvisningarna ovan. OBS! Använd inte blötläggnings- eller kokvattnet i matlagning! 

  3. Smält smöret i en panna och bryn den finfördelade svampen och löken. Tillsätt grädde, salt och peppar. Koka upp stuvningen. Rör ner färskosten och servera omgående. Garnera med färska örter. 

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Taina Vilkuna

Dryckesförslag
Murkelstuvning

Sauvignon blanc-viner från franska Loire är en klassisk partner till murkelstuvningens centrala komponent, getfärskosten. Viner av typen Sancerre och Pouilly-Fumé ger helheten balanserad örtighet och mjuk rundhet. Ljust friskt veteöl med en limeskiva rimmar också utmärkt med den läckra svamprätten.