Mustig älggryta

Krydda den stadiga älgrytan med timjan och rosmarin och låt småputtra i öl. Svamparna blandas i stekskyn som fått koka ihop. Perfekt söndagsmat som tillreds nästan av sig själv. Servera gärna med palsternackspure.

Ingredienser

  • ca 2 kg vilt, till exempel älg eller hjort skuret i kuber

  • 50 g smör

  • 1/4 dl olivolja

  • salt

  • svartpeppar malt i pepparkvarn

  • 6–8 schalottenlökar

  • 2 solo vitlökar

  • 1 msk honung

  • 500 g passerade tomater

  • 1/2 l mörk stout eller porter

  • 5 msk viltfond

  • 1 msk torkad rosmarin

  • 1–2 msk torkad timjan

  • 2 kanelstänger

  • 3 lagerblad

  • 6 morötter

  • 1/2 dl torkade trattkantareller

Tillredning

  1. Ta ut köttet i rumstemperatur i god tid före stekningen. Värm ugnen till 150 celsiusgrader.
  2. Torka av köttet med hushållspapper/kökspapper och skär köttet i bitar på 3 x 3 cm. Bryn köttkuberna i stekpanna i en smör-olivoljablandning. Salta och peppra. Flytta över köttet i grytan. Skölj stekpannan med en skvätt vatten och slå vätskan över köttet.
  3. Skala schalotten- och vitlökarna och bryn lökarna lätt i smör i stekpannan. Tillsätt honungen och låt koka upp. Slå i grytan tillsammans med de passerade tomaterna, ölet och viltfonden. Krydda med örter, kanelstänger och lagerblad. Slå i vatten så mycket att köttbitarna nätt och jämnt täcks. Ställ grytan i ugnen och bräsera i fyra timmar.
  4. Skala och tillsätt morötterna efter halva stektiden.
  5. För såsen: sila skyn i en kastrull, ta samtidigt bort kanelstängerna. Koka såsen (cirka 6 dl) och de smulade trattkantarellerna tills såsen tjocknar. Häll över köttet. Grytan smakar som bäst nästa dag.
  6. Servera med kokt potatis eller palsternackspure.

Tips! Ifall du inte har tillgång till vilt kan du ersätta älgköttet med till exempel nöt.

Recept Taina Vuohelainen, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Taina Vilkuna

Dryckesförslag
Mustig älggryta

Samma sammetslena stout eller porter som du använt vid matlagningen är en naturlig kumpan till den kryddiga viltgrytan. Mustiga och syltiga röda grenache- och syrahviner från södra Rhône rimmar utmärkt med den kryddiga gryträtten.