-
Ta ut köttet i rumstemperatur i god tid före stekningen. Värm ugnen till 150 celsiusgrader.
-
Torka av köttet med hushållspapper/kökspapper och skär köttet i bitar på 3 x 3 cm. Bryn köttkuberna i stekpanna i en smör-olivoljablandning. Salta och peppra. Flytta över köttet i grytan. Skölj stekpannan med en skvätt vatten och slå vätskan över köttet.
-
Skala schalotten- och vitlökarna och bryn lökarna lätt i smör i stekpannan. Tillsätt honungen och låt koka upp. Slå i grytan tillsammans med de passerade tomaterna, ölet och viltfonden. Krydda med örter, kanelstänger och lagerblad. Slå i vatten så mycket att köttbitarna nätt och jämnt täcks. Ställ grytan i ugnen och bräsera i fyra timmar.
-
Skala och tillsätt morötterna efter halva stektiden.
-
För såsen: sila skyn i en kastrull, ta samtidigt bort kanelstängerna. Koka såsen (cirka 6 dl) och de smulade trattkantarellerna tills såsen tjocknar. Häll över köttet. Grytan smakar som bäst nästa dag.
-
Servera med kokt potatis eller palsternackspure.
Tips! Ifall du inte har tillgång till vilt kan du ersätta älgköttet med till exempel nöt.
Recept Taina Vuohelainen, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Taina Vilkuna