Tillbaka
Recept

Nachoplåt eller nachos supreme

Nachoplåt eller nachos supreme

20 min
8 personer
20 min
8 personer

Nachoplåten är lättlagad och trevlig fingermat som lämpar sig utmärkt för kompisträffen. Den fylliga rätten nachos supreme blir lättare om köttfärsen byts ut mot ananas.

Dryckesförslag

Fruktigt mousserande vin rimmar utmärkt med den skojiga och fylliga fingermaten. Varför inte låta den angenäma sötman hos en frisk och fruktig prosecco balansera upp rättens kryddighet?

Ingredienser
  • 2 msk olja

  • 400 g köttfärs

  • 1 rödlök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 röd chili

  • 1 tsk salt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 tsk mald koriander

  • 2 tsk rökt paprikapulver

  • 2 tsk oregano

  • 1 dl smörbönor

  • 1 förpackning körsbärstomater 

  • 200 g nachochips

  • 1 dl jalapeño 

  • 1 burk (250 g) flytande ost med exempelvis cheddar- eller chilismak

Tillbehör:

  • ½ dl svarta oliver 

  • 1 kruka färsk koriander

  • 1 kruka rucola eller valbar ört

  • 2 limefrukter

Tillredning
  1. ärm oljan i en stekpanna. Hacka löken och chilin. Stek köttfärsen och slå i löken och chilin. Bryn blandningen. Smaka av med salt och kryddor. 

  2. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Klyv tomaterna. 

  3. Bred ut nachosen på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Slå på köttfärsen, bönorna, tomathalvorna och skivad jalapeño. Slå den flytande osten över anrättningen. Värm 5 minuter i ugn (+ 225 °C). 

  4. Toppa med svarta oliver, färsk koriander, limeklyftor och rucola eller örter. 

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Anri Lindström