Nässelquiche

Fransk paj, quiche, sväller över av vårligt gott. Nässlor ger den en superb arom. Nässlorna kan ersättas med spenat.

Ingredienser

Botten
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 150 g kallt, tärnat smör
  • 2 tsk iskallt vatten
  • ca 4 dl torkade ärter eller en burk s.k. keramiska bakbönor som säljs i butiker för köksutrustning

Fyllning
  • ca 2 l (ca 200 g) nässlor eller spenat
  • 3 ägg
  • 2 dl visp- eller matgrädde
  • 1/2 dl (hel)mjölk
  • salt, nymalen vitpeppar
  • 3 dl stark, riven ost, t.ex. gruyère
  • ca 3 msk rostade solrosfrön eller pinjenötter

Tillredning

  1. Gör bottnen. Mät upp mjölet i en skål. Tillsätt smörtärningarna och saltet. Kör till en grynig massa med hjälp av degkrokarna på en elvisp. Tillsätt vattnet och rör om väl. Forma degen till en boll, täck med folie och ställ svalt för ca en halv timme.
  2. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen i bottnen och lite upp på kanterna av en lösringsform med ca 24 cm diameter. Täck degen med ett bakplåtspapper och häll ärterna eller bakbönorna i formen så hindrar de degkanterna från att rasa ner under gräddningen. Förgrädda degbottnen ca 15 minuter på mellersta falsen.
  3. Bered fyllningen. Skölj nässlorna eller spenaten och koka dem några minuter i saltat vatten. Slå av och kasta bort vattnet. Tryck omsorgsfullt ur vattnet ur bladen och finfördela dem.
  4. Vispa sönder äggen. Sväng ner grädden, den rivna osten, mjölken och kryddorna.
  5. Tag bort ärterna och pappret från den förgräddade degbottnen. Bred ut nässlorna och häll ägg-gräddblandningen ovanpå.
  6. Grädda ytterligare ca 30 minuter eller tills pajen har fått en snygg färg och fyllningen stelnat.
  7. Skär den svalnade pajen i trekanter eller rektanglar. Beströ ytan med frön eller nötter.
Dryckesförslag
Nässelquiche

Ett lämpligt vin är t.ex. en österrikisk grüner veltliner eller en pinot gris från Alsace.

Ölalternativen är en ljus lager eller en fruktig ale.