Nektarin-getostsallad

En matig sommarsallad lagar du enkelt av nektariner och getost. Cashewnötter gör salladen krispig och ger härligt tuggmotstånd. Färsk mynta ger salladen frisk smak. Servera nektarin-getostsalladen med citronvinägrett.

Ingredienser

  • 75 g cashewnötter
  • 3–4 nektariner
  • 1 msk olivolja
  • 50 g rucola
  • 100 g getost
  • färsk mynta (socker) 


Citronvinägrett

  • 1/2 tsk rivet citronskal (ekologisk)
  • 2 msk citronsaft
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 tsk socker
  • salt och svartpeppar

Tillredning


  1. Börja med att göra citronvinägretten. Riv citronskalet i en skål och pressa ner saften. Tillsätt olivoljan och blanda jämnt. Smaksätt med socker, salt och svartpeppar.

  2. Rosta cashewnötterna i en het panna, se upp så att de inte bränns. Flytta över dem på ett fat för att vänta.

  3. Dela nektarinerna och avlägsna kärnorna. Skär nektarinerna i klyftor och stek dem en stund i olja i en stekpanna. Strö lite socker på nektarinerna om de är syrliga.

  4. Bred ut rucola på ett serveringsfat eller på tallrikar. Lägg de lättstekta nektarinerna ovanpå.

  5. Skiva getosten i portionsbitar och stek dem i stekpannan en stund. Lägg getosten ovanpå salladen.

  6. Toppa salladen med rostade cashewnötter, citronvinägrett och myntablad.

Recept Mika Rampa, foto Johanna Myllymäki, dryckesförslag Anri Lindström och Taina Vilkuna, Alko
Dryckesförslag
Nektarin-getostsallad
Det klassiska rosévinet från Provence är ett perfekt val till denna sallad. Regionens torra, vinbärsaktiga, syrliga och något örtiga vinstil lyfter fram nektarinernas fruktighet och dämpar sältan i getosten.