Tillbaka
Recept

Nöt-fänkålspaté

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri

Nöt-fänkålspaté

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Överraska dina vegetariangäster med en välsmakande vegetarisk paté!

Dryckesförslag

Till den vegetariska varianten kan man välja ett nyanserat och utvecklat rödvin från till exempel Toscana.

Ingredienser
  • 1 lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 stor morot

  • 2 selleristjälkar

  • 200 g shiitake- eller portabellosvamp

  • 1 fänkål

  • 1 msk olja

  • 2 msk smör

  • 1 tsk torkad oregano

  • 1 tsk paprikapulver

  • 1,25 dl röda linser

  • 2 msk tomatpuré

  • 3 dl grönsaksbuljong

  • 2 dl ströbröd

  • 150 g krossade valnötter

  • 3 stora ägg

  • 100 g riven stark ost, t.ex. ljus cheddar

  • 3 msk hackad bladpersilja

  • salt och svartpeppar mald i pepparkvarn

Tillredning
  1. Slå på ugnen (+ 175 °C).

  2. Skala och hacka löken. Tärna moroten, sellerin, svampen och fänkålen.

  3. Bryn löken i smör och olja några minuter. Tillsätt moroten och stek blandningen några minuter. Slå i resten av vegetabilierna och stek blandningen några minuter.

  4. Slå i linserna, tomatpurén och kryddorna. Tillsätt grönsaksbuljongen under omrörning. Låt blandningen puttra på svag värme tills linserna har absorberat vätskan. Låt blandningen svalna till rumstemperatur.

  5. Slå i ströbrödet, nötterna, äggen, osten och persiljan. Smaka av med salt och peppar. Slå blandningen i en ugnsform fodrad med bakplåtspapper (ugnsformen bör ha raka kanter och en volym på cirka 1,5 liter). Jämna ut blandningens yta.

  6. Grädda patén i ugnen (+ 175 °C) 30–40 minuter. Täck över patén med foliepapper om ytan mörknar för mycket. Låt patén svalna i formen cirka 10 minuter innan du stjälper upp den.