Nutella-fastlagsbulle

Nutellabullen är nog den bästa fastlagsbullen (semlan). Låt den runda och mjuka läckerheten med fyllning av chokladsmakande vispgrädde och hallon smeka gommen! Trots namnet fastlagsbulle kan det välsmakande bakverket avnjutas vilken tid på året som helst.

Ingredienser

  • 5 dl mjölk

  • 50 g färskjäst

  • 1 ägg

  • 2 dl socker

  • 2 msk kardemumma

  • 1 tsk salt

  • 15–16 dl vetemjöl  

  • 200 g mjukt margarin

Fyllning:
  • 4 dl vispgrädde

  • 2 dl nutella

  • 1 dl hallonsylt

Tillredning

  1. Lös upp jästen i handljummen mjölk. Tillsätt ägget, sockret, kryddorna och en del av mjölet. Rör om tills smeten är homogen. Rör ner resten av mjölet och tillsätt margarinet.

  2. Låt degen jäsa till dubbel volym under duk i ett dragfritt utrymme (ca 50 minuter). 


  3. Forma bullar av degen på ett bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 10 minuter under duk på en ugnsplåt.  

  4. Pensla bullarna med ägg och garnera med mandelspån. Grädda bullarna 10–12 minuter i mitten av ugnen (+ 220 0C). Låt bullarna svalna.    

  5. Skär ut lock ur bullarna. Vispa kall grädde och rör ner nutellan. Fyll bullarna med sylt och nutellaskum. Lyft på locken och servera.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen
Dryckesförslag
Nutella-fastlagsbulle

De mustiga fastlagsbullarna (semlorna) kan sköljas ner med en friskt blommig moscato från Asti i Piemonte. Moscaton kan vara lätt spritsig eller livligt bubblande. Varmt krieköl med körsbärstoner, som skänker värme när det knäpper i knutarna, rimmar också med fastlagsbullarna.