Sommarens läckraste grillfisk kryddas med gochujang-chilipasta, soja, rörsocker och vinäger på koreanskt vis. Marinaden gör fiskens yta lagom söt och eldig.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Ugnslaxen, inspirerad av japansk kålpannkaka, toppas med smakrika såser och serveras med en färggrann rödkålssallad.
Det halvtorra rieslingvinet är en ny klassiker till heta asiatiska smaker. Den lilla sötman tämjer värmen i chilin medan syrligheten tar fram smaken av örter och lättar upp fetman.
Spritsiga, alkoholfria mousserande tedrycker är nu trendiga även på andra håll än i Korea. De lätta tanninerna i te ger robusthet och sötman kompletterar såsens sötheta smak på ett elegant sätt.
Rödvinet Lambrusco överraskar dig med ugnslaxen! Detta spritsiga och något söta vin med låg alkoholhalt är ett härligt alternativ till eldiga och söta smaker.
700 g regnbågsfilé
1/2 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
1/2 dl majonnäs (t.ex. Kewpie)
2 salladslökar
2 tsk sesamfrön
Sås:
3 msk ketchup
2 msk ostron- eller sojasås
2 msk worcestersås
1 tsk socker
Kålsallad:
300 g rödkål
2 morötter
1 mild chili
1 lime
1 kruka koriander eller bladpersilja
2 msk rostad sesamolja
2 tsk socker
1/2 tsk salt
Torka laxfiléns yta och lägg den på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Krydda med salt och svartpeppar. Grädda i ugnen i 175 grader i cirka 30 minuter.
Gör kålsalladen. Skär kålen i tunna strimlor med en mandolin eller en kniv och lägg den i en stor skål. Skala och riv morötterna grovt. Finhacka chilin. Riv limefruktens skal och pressa ut saften. Finhacka koriandern. Blanda alla ingredienser till kålsalladen i en skål och låt stå i minst 20 minuter.
Gör såsen. Blanda ketchup, ostronsås, worcestersås och socker. Häll såsen över den tillagade laxen.
Tillsätt majonnäs på ytan i ränder. Hacka salladslöken och strö över laxen. Tillsätt sesamfrön.
Servera laxen med kålsalladen.
Recept Mika Rampa. Foto Kristiina Kurronen. Dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström