Tillbaka
Recept

Ölkryddad grönsaksgryta med bondbönor

Glutenfri
Vegetarisk

Ölkryddad grönsaksgryta med bondbönor

Glutenfri
Vegetarisk
60+ min
6 personer
60+ min
6 personer

Den kryddiga grönsaksgrytan med bondbönor får mustighet av öl.

Dryckesförslag
Pilsner hör till de mångsidigaste matölen. Pilsnerns typiska fräschhet ger maten plats att glänsa och den medelstarka, krispiga humlingen framhäver kryddningen och bryter samtidigt av det feta.
Ingredienser
  • 300 g (3–4 dl) torkade bondbönor
  • 1 l vatten + 1 tsk salt till kokningen
  • 4 (400 g) lökar1 (400 g) aubergine
  • 2 (400 g) röda paprikor3 vitlöksklyftor
  • 1 chili
  • 3 msk rypsolja
  • 2 msk socker
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk korianderfrön
  • 2 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 1 burk (33 cl) pilsner (glutenfri)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1/2 kruka mynta 

Till servering:
  • 4 dl turkisk yoghurt
  • 1/2 tsk salt
  • 1/4 tsk svartpeppar
  • 1/2 kruka färsk finhackad mynta
Tillredning
  1. Lägg bönorna i blöt i rikligt med vatten. Blötlägg dem i minst 8 timmar eller till nästa dag. Skölj de blötlagda bönorna och låt dem rinna av.

  2. Koka bönorna i saltat vatten i ca 30–40 min. Låt bönorna rinna av och ställ dem åt sidan.

  3. Skala lökarna och skär dem i bitar. Skär auberginen i rejäla bitar. Fröa ur paprikorna och skär dem i bitar. Finhacka vitlök och chili.

  4. Värm oljan i en kastrull och lägg i alla grönsaker. Tillsätt socker, spiskummin, korianderfrön och tomatpuré. Låt grönsakerna fräsa en stund. Tillsätt krossade tomater, öl och grönsaksbuljongtärningen. Lägg på locket och låt koka i 15 minuter.

  5. Tillsätt de kokta, avrunna bondbönorna. Krydda med salt, svartpeppar och finhackad mynta. Låt sjuda i ytterligare 5 minuter.

  6. Blanda alla ingredienser till yoghurtsåsen. Servera grytan med såsen och till exempel korngryn.

Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Anri Lindström