Vegetarisk gryta med härkis tillreder du behändigt i en och samma gryta och är något av det bästa att äta en kall vinterdag.
Se recept >
Ett ögonblick…
Den kryddiga grönsaksgrytan med bondbönor får mustighet av öl.
Lägg bönorna i blöt i rikligt med vatten. Blötlägg dem i minst 8 timmar eller till nästa dag. Skölj de blötlagda bönorna och låt dem rinna av.
Koka bönorna i saltat vatten i ca 30–40 min. Låt bönorna rinna av och ställ dem åt sidan.
Skala lökarna och skär dem i bitar. Skär auberginen i rejäla bitar. Fröa ur paprikorna och skär dem i bitar. Finhacka vitlök och chili.
Värm oljan i en kastrull och lägg i alla grönsaker. Tillsätt socker, spiskummin, korianderfrön och tomatpuré. Låt grönsakerna fräsa en stund. Tillsätt krossade tomater, öl och grönsaksbuljongtärningen. Lägg på locket och låt koka i 15 minuter.
Tillsätt de kokta, avrunna bondbönorna. Krydda med salt, svartpeppar och finhackad mynta. Låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
Blanda alla ingredienser till yoghurtsåsen. Servera grytan med såsen och till exempel korngryn.
Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Anri Lindström