Tillbaka
Recept

Ölmarinerade lökringar med öldipp

Vegetarisk

Ölmarinerade lökringar med öldipp

Vegetarisk
40 min
4 personer
40 min
4 personer

Ölmarinerade lökringar passar perfekt som plockmat till öl. Sätt guldkant på smakupplevelsen med en öldipp.

Dryckesförslag
Servera denna klassiska plockmat med en IPA i West Coast-stil från USA. IPA:s rikligare humling bryter det feta i lökringarna och lättar upp helheten. Om du vill kan du hälla samma öl i frityrsmeten!
Ingredienser
  • 4 (600 g) stora lökar

  • 2 dl vetemjöl

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk bakpulver

  • 1/2 tsk cayennepeppar

  • 1 1/2 dl öl

  • 1 ägg

  • 1/2 l olja till stekning


Dippsås:

  • 1 dl öl

  • 1 tsk potatismjöl

  • 150 g riven ost

  • 1/2 tsk rökt paprikapulver

Tillredning
  1. Skala och skär lökarna i tjocka skivor. Lossa försiktigt ringarna från varandra.

  2. Blanda mjöl, salt, bakpulver och cayennepeppar i en skål. Rör sedan ihop öl och ägg i en annan skål. Kombinera blandningarna och blanda väl.

  3. Värm oljan till 180°C i en tjockbottnad kastrull med lock. Använd en stektermometer för att kolla temperaturen.

  4. Doppa lökringarna i smeten och lägg ner dem i den heta oljan. Fritera på båda sidor i 1–2 minuter. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av.

  5. Gör dippsåsen. Häll det kalla ölet i en kastrull och tillsätt potatismjöl. Blanda väl och låt blandningen koka upp. Ta kastrullen av spisen och rör ner riven ost och rökt paprikapulver.

Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Anri Lindström