Flygande blomkål på grillen! Ge blomkålen vingar, krydda eldigt och låt grillen göra resten. Grillningen ger blomkålen en angenäm rökt touch. Trenddelikatessen blomkålswings dippad i blåmögelost är en verklig gomsmekare!
Kolla receptet >
Ett ögonblick…
Ölmarinerade lökringar passar perfekt som plockmat till öl. Sätt guldkant på smakupplevelsen med en öldipp.
4 (600 g) stora lökar
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk cayennepeppar
1 1/2 dl öl
1 ägg
1/2 l olja till stekning
Dippsås:
1 dl öl
1 tsk potatismjöl
150 g riven ost
1/2 tsk rökt paprikapulver
Skala och skär lökarna i tjocka skivor. Lossa försiktigt ringarna från varandra.
Blanda mjöl, salt, bakpulver och cayennepeppar i en skål. Rör sedan ihop öl och ägg i en annan skål. Kombinera blandningarna och blanda väl.
Värm oljan till 180°C i en tjockbottnad kastrull med lock. Använd en stektermometer för att kolla temperaturen.
Doppa lökringarna i smeten och lägg ner dem i den heta oljan. Fritera på båda sidor i 1–2 minuter. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av.
Gör dippsåsen. Häll det kalla ölet i en kastrull och tillsätt potatismjöl. Blanda väl och låt blandningen koka upp. Ta kastrullen av spisen och rör ner riven ost och rökt paprikapulver.
Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Anri Lindström