Orrgryta

-

Ingredienser

  • 1 styckad orre
  • 3–4 msk smör
  • 1–2 tsk salt
  • 2 rovor
  • 2 (röd)lökar
  • 2 morötter
  • (1 kvist timjan)
  • 1 dl rödvin (eller kråkbärssaft)
  • 6–8 enbär
  • 2 dl grädde

Tillredning

  1. Bryn orrbitarna gyllengula i smör. Salta dem.
  2. Skala och klyfta rovorna, löken och morötterna, tillsätt dem (och timjankvisten) i grytan med orren.
  3. Hetta upp ingredienserna och tillsätt rödvinet (eller bärsaften) och enbären. Låt småputtra på svag värme från en halv till en hel timme. Orrgrytan är färdig när köttet börjar lossna från benen.
  4. Kontrollera smaken och tillsätt grädden. Låt rätten göra sig ännu en stund på svag värme.