Tillbaka
Recept

Ört- och pistaschgratinerad lammkarré med stekt spenatris

Ört- och pistaschgratinerad lammkarré med stekt spenatris

4 personer
4 personer
Överraska gästerna med att servera lammköttet under ett grönt flor.
Dryckesförslag
Lammköttet med sin personliga smak tillåter ett kraftfullt vin. En medelfyllig eller fyllig shiraz passar utmärkt till lammkarrén.
Ingredienser
  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 dl örter, t.ex. bladpersilja, mynta och/eller gräslökt

  • 100 g skalade pistaschnötter (inte salta)

  • 1 dl olivolja

  • det rivna skalet och saften av 1 ekocitron

  • ca 800 g lammkarré

  • salt, svartpeppar ur kvarn

Till stekning

  • en blandning av smör och olja

Till servering

  • stekt spenatris, en grönsallad

Stekt spenatris

  • 1 schalottenlök

  • 2 vitlöksklyftor

  • ca 3/4 dl olivolja

  • ca 8 dl kokt, kallt jasmin- eller basmatiris

  • 1 dl ärter

  • salladsspenat

  • (några kokta, platta ärtskidor)

  • 2 msk citronsaft

  • salt, svartpeppar ur kvarn

Tillredning
  1. Värm ugnen till 200 grader.

  2. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i en skål tillsammans med örterna. Krossa nötterna. Lägg dem, citronsaften och det rivna skalet i skålen.

  3. Tillsätt först hälften av oljan. Kör till en grov massa med stavmixer. Tillsätt så mycket olja att blandningen förblir stabbig, men ändå kan bredas ut.

  4. Bryn lammköttet snyggt i en blandning av smör och olja i en stekpanna. Salta och peppra. Bred ut pistagepastan på köttet.

  5. Stek 10–12 minuter i ugnen. Om du använder stektermometer tar du ut köttet då mätaren pekar på 58 grader. Täck köttet med aluminium­folie och låt det vila ca 10 minuter. Du kan eventuellt skära köttet till kotletter. Servera med spenatris.


Stekt spenatris:

  1. Skala och hacka löken. Fräs hacket några minuter i olja i en stekpanna på medelvärme.

  2. Tillsätt riset, ärterna och salladsspenaten. Stek under omrörning. Tillsätt ärtskidorna, om du så önskar. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.