Ört- och pistaschgratinerad lammkarré med stekt spenatris

Överraska gästerna med att servera lammköttet under ett grönt flor.

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl örter, t.ex. bladpersilja, mynta och/eller gräslökt
  • 100 g skalade pistaschnötter (inte salta)
  • 1 dl olivolja
  • det rivna skalet och saften av 1 ekocitron
  • ca 800 g lammkarré
  • salt, svartpeppar ur kvarn

Till stekning
  • en blandning av smör och olja

Till servering
  • stekt spenatris, en grönsallad

Stekt spenatris
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ca 3/4 dl olivolja
  • ca 8 dl kokt, kallt jasmin- eller basmatiris
  • 1 dl ärter
  • salladsspenat
  • (några kokta, platta ärtskidor)
  • 2 msk citronsaft
  • salt, svartpeppar ur kvarn

Tillredning

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i en skål tillsammans med örterna. Krossa nötterna. Lägg dem, citronsaften och det rivna skalet i skålen.
  3. Tillsätt först hälften av oljan. Kör till en grov massa med stavmixer. Tillsätt så mycket olja att blandningen förblir stabbig, men ändå kan bredas ut.
  4. Bryn lammköttet snyggt i en blandning av smör och olja i en stekpanna. Salta och peppra. Bred ut pistagepastan på köttet.
  5. Stek 10–12 minuter i ugnen. Om du använder stektermometer tar du ut köttet då mätaren pekar på 58 grader. Täck köttet med aluminium­folie och låt det vila ca 10 minuter. Du kan eventuellt skära köttet till kotletter. Servera med spenatris.


Stekt spenatris:

  1. Skala och hacka löken. Fräs hacket några minuter i olja i en stekpanna på medelvärme.
  2. Tillsätt riset, ärterna och salladsspenaten. Stek under omrörning. Tillsätt ärtskidorna, om du så önskar. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
Dryckesförslag
Ört- och pistaschgratinerad lammkarré med stekt spenatris
Lammköttet med sin personliga smak tillåter ett kraftfullt vin. En medelfyllig eller fyllig shiraz passar utmärkt till lammkarrén.