Örtpanerad röding

Finländarna älskar laxfisk. Den välsmakande, örtpanerade rödingen serveras med mos på kålrabbi och picklade grönsaker – till exempel med mormors enbärsgurka eller picklad morotssallad.

Ingredienser

  • ca 600 g benfri rödingfilé

  • flingsalt

  • vitpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 msk citronsaft

Panering:
  • 2 skivor halvtorrt lantbröd

  • 1 dl hackad dill

  • 1 dl hackad bladpersilja

  • 3 msk rumstempererat smör

  • 2 tsk rivet citronskal

  • flingsalt

  • vitpeppar mald i pepparkvarn

Tillredning

  1. Torka av och krydda fisken med salt, peppar och citronsaft.

  2. Skär bort brödets kanter och finfördela det i en mixer. Rör ner örterna, smöret och citronskalet. Arbeta ut blandningen på fisken och slå på olja.

  3. Stek ca 15 minuter i ugn (+ 175 °C). För in en stektermometer i köttets tjockaste del. Fisken är färdig när termometern visar + 42 °C.

  4. Servera med morotssallad, gurka och kålrabbimos. Majonnäs och/eller crème fraîche smaksatt med citronsaft sätter piff på anrättningen.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen
Dryckesförslag
Örtpanerad röding

En nyansrik och strukturerad sauvignon blanc från Chile rimmar utmärkt med rättens ört- och citrusaromer. Ölvänner kan skölja ner fisken med en krispig pils.