Tillbaka
Recept

Örtpanerad röding

Laktosfri

Örtpanerad röding

Laktosfri
30 min
4 personer
30 min
4 personer

Finländarna älskar laxfisk. Den välsmakande, örtpanerade rödingen serveras med mos på kålrabbi och picklade grönsaker – till exempel med mormors enbärsgurka eller picklad morotssallad.

Dryckesförslag

En nyansrik och strukturerad sauvignon blanc från Chile rimmar utmärkt med rättens ört- och citrusaromer. Ölvänner kan skölja ner fisken med en krispig pils.

Ingredienser
  • ca 600 g benfri rödingfilé

  • flingsalt

  • vitpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 msk citronsaft

Panering:
  • 2 skivor halvtorrt lantbröd

  • 1 dl hackad dill

  • 1 dl hackad bladpersilja

  • 3 msk rumstempererat smör

  • 2 tsk rivet citronskal

  • flingsalt

  • vitpeppar mald i pepparkvarn

Tillredning
  1. Torka av och krydda fisken med salt, peppar och citronsaft.

  2. Skär bort brödets kanter och finfördela det i en mixer. Rör ner örterna, smöret och citronskalet. Arbeta ut blandningen på fisken och slå på olja.

  3. Stek ca 15 minuter i ugn (+ 175 °C). För in en stektermometer i köttets tjockaste del. Fisken är färdig när termometern visar + 42 °C.

  4. Servera med morotssallad, gurka och kålrabbimos. Majonnäs och/eller crème fraîche smaksatt med citronsaft sätter piff på anrättningen.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen