Ost- och päronsallad med glöggsirap

Sältan i salladens blåmögelost accentuerar glöggsirapens sötma. Salladen har få ingredienser och är därför lätt att tillreda. Anrättningen med intensiv smak lämpar sig som förrätt och som rätt på ett buffébord.

Ingredienser

Sallad

  • 2 mogna päron

  • 200 g blåmögel- eller getost

  • 4 dl rucola eller bladspenat

  • 1 dl skuren rödsallat eller sallatscikoria

  • 2 dl krossade valnötter (rostade)

  • 0,5 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn

Dressing

  • 2–4 msk glöggsirap

  • 1 tsk rödvinsvinäger

  • 0,5 tsk flingsalt, t.ex. Maldon

  • 4 msk olivolja

Glöggsirap

  • 5 dl rödvinsglögg

  • 5 dl socker


  • 1 limefrukt

Tillredning

  1. Börja med att tillreda dressingen. Blanda ner vinägern i glöggsirapen (se nedan) och smaka av med salt. Slå i olivoljan och rör om.

  2. Skala och skiva päronen. Smula eller skär osten i lämpligt stora bitar. Skölj sallaten och placera den på ett serveringsfat. Lägg därefter på päronen och osten.

  3. Slå dressingen över salladen. Toppa med nötter och mald svartpeppar.

  4. Tillred sirapen. Skölj och skala limefrukten. Avlägsna det beska vita skiktet.

  5. Lägg skalet i en kastrull och slå i glöggen och sockret. Koka upp och låt glöggsirapen puttra ca 20 minuter. Observera att sirapen fortsätter att förtjockas efter att du lyft bort kastrullen från plattan.

  6. Låt glöggsirapen svalna i rumstemperatur. Förvara sirapen i kylskåp. Stelnad sirap kan göras flytande genom uppvärmning i kastrull eller mikro.

Dryckesförslag
Ost- och päronsallad med glöggsirap

Rödvin rimmar väl med en vintrig ostsallad: de fylliga ripassovinerna från Veneto i Italien innehåller ofta några gram restsocker och lämpar sig väl till kryddig glöggsirap och förskräcks inte heller av blåmögelostens sälta.