Ostfondue

Nästan allt som finns i skafferiet lämpar sig för fondue. Gammalt bröd doppat i smält ost är en sann läckerhet. Fondue är en sällskapsrätt – reservera tillräckligt mycket tid för ätande och umgänge!

Ingredienser

  • 1 vitlöksklyfta 

  • 400 g gräddost 

  • 200 g svartstämplad emmentaler 

  • 3 dl torrt vitt vin (t.ex. riesling)

  • 1/4 dl citronsaft 

  • några droppar tabasco

  • 1 msk majsstärkelse 

  • 1/4 tsk muskot

  • svartpeppar

Att dippa:
  • rädisor

  • broccoli

  • blomkål

  • oliver

  • kryddkorv

  • päron

  • äpple

  • kapris

  • svamp 

  • batat (förkokt)

  • potatis (förkokt)

  • ljust bröd

Tillredning

  1. Skala och klyv vitlöksklyftan. Smörj kastrullens insida med vitlök. Lämna kvar vitlöken i kastrullen. Riv osten. Slå vinet, citronsaften, tabascon och majsstärkelsen i kastrullen. Värm blandningen under omrörning tills den blir tjock. 

  2. Tillsätt den rivna osten i omgångar och låt den smälta under försiktig omrörning. Smaksätt blandningen med muskot och svartpeppar när osten har smultit. Om blandningen är för tjock kan den spädas ut med vitt vin. Slå blandningen i en fonduegryta och ställ grytan på bordsvärmaren. 

Tips! Värm fonduegrytan innan du slår i blandningen. Dippa ända ner i botten.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen
Dryckesförslag
Ostfondue

Friskt och syrligt vin såsom till exempel ett rieslingvin från Alsace eller Tyskland eller ett grünerveltliner från Österrike rimmar väl med ostfondue. Vänner av rödvin väljer ett lätt avkylt beaujolaisvin. Även nyanserad och strukturerad champagne eller annat mousserande vin av hög kvalitet lämpar sig bra med osträtten.