Ostron gratinerade med camambert

Camambertgratinerade ostron med stark smak kan serveras som förrätt eller huvudrätt.

Ingredienser

  • 24 ostron

  • 3 schalottenlökar

  • smör

  • 1 dl torrt vitt vin

  • 1 camembertost

  • 4 msk crème fraîche

  • svartpeppar

Tillredning

  1. Värm ugnen (+240 °C) eller grillen.

  2. Skala camembertosten och skär den i bitar. Skala och hacka schalottenlöken. Bryn löken i smör i en kastrull och slå i vinet. Koka bort nästan all vätska.

  3. Öppna ostronen och låt dem rinna av.

  4. Placera ostronen på ett galler ovanpå en ugnspanna/fyll en ugnspannan med grovt salt och ställ ostronen upprätta i saltet.

  5. Slå osten och crème fraîchen i kastrullen. Låt blandningen puttra på svag värme tills osten har smultit. Smaka av med svartpeppar och slå blandningen över ostronen (en matsked per ostron).

  6. Gratinera ostronen (se punkt 4) i ugnen eller grillen cirka 10 minuter eller tills ytan är vackert brun. Servera ostronen varma.

Dryckesförslag
Ostron gratinerade med camambert

Servera torr champagne (helst av typen blanc de blancs), sancerre-, chablis- eller muscadetvin.

För vänner av öl kan man föreslå stout, gärna oyster stout.