Ostronsoppa

Den läckra minisoppan, som lagas på ostronens köttsaft, kan serveras som förrätt med till exempel friterade ostron. Soppan kan med fördel serveras i uppvärmda espressokoppar.

Ingredienser

  • köttsaften från 12 ostron

  • 2 dl torrt vitt vin

  • 3 schalottenlökar

  • smör

  • 2 dl grädde

  • 1 timjankvist

  • 1 rosmarinstjälk

  • svartpeppar 

  • cayennepeppar

  • flingsalt 

Tillredning

  1. Öppna ostronen, lösgör köttet och ta köttsaften till vara (sila saften).

  2. Hacka schalottenlöken och bryn den i smör i en kastrull. Slå i vinet och saften från ostronen. Lägg timjankvisten och rosmarinstjälken i kastrullen och låt blandningen puttra under lock cirka 15 minuter. Avlägsna timjankvisten och rosmarinstjälken.

  3. Slå i grädden och mixa soppan med en stavmixer. Ostronen kan användas som ingrediens i soppan eller serveras som till exempel friterade (se ovan). Smaka av med svartpeppar och flingsalt. Låt soppan puttra cirka 10 minuter före serveringen.

Dryckesförslag
Ostronsoppa

Servera torr champagne (helst av typen blanc de blancs), sancerre-, chablis- eller muscadetvin. 

För vänner av öl kan man föreslå stout, gärna oyster stout.