Festlig ostsallad med karamellrotfrukter

Ställ fram olika ostar, exempelvis stark blåmögelost, mild gräddost och någon lagrad hård ost tillsammans med karamellrotfrukter och fikon.

Ingredienser

  • 3 palsternackor

  • 3 morötter

  • 3 msk sirap

  • 2 msk olja

  • 0,5 tsk salt

  • 3−4 fikon

  • 1 dl mjuka torkade aprikoser

  • 1 dl pekannötter

  • 300 g ost: stilton eller motsvarande mögelost, manchego, gruyere eller cheddar, gräddost

  • kex

Tillredning

  1. Skala palsternackorna och morötterna. Skär dem i bitar och lägg bitarna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Slå på sirap, olja och salt.

  2. Rosta bitarna cirka 25 minuter i ugn (+ 225 °C) (storleken avgör tiden) tills de är färdiga men

  3. tillräckligt fasta för att hållas på gaffeln.

  4. Skölj och skär fikonen i klyftor. Strimla aprikos­erna. Rosta pekannötterna i torr och het panna tills de får färg. Skär ostarna i lagom stora bitar.

  5. Lägg de rostade rotfrukterna, aprikosen, fikonen och pekannötterna på ett salladsfat. Lägg till kexen och ostbitarna. Lägg till sköljd rucola och garnera med god olivolja om du vill ha en mer salladslik framtoning.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström/Alko

Dryckesförslag
Festlig ostsallad med karamellrotfrukter

Servera gärna friskt och fruktigt vitt vin till fatet. Halvtorr och fruktig pinot gris från Alsace rimmar utmärkt med den torkade frukten och nötterna.