Pad Thai med räkor och tofu

Pad Thai är en av thairestaurangernas klassiker. Räkorna, tofun och de salta nötterna rimmar utmärkt med risnudlarnas krispighet.

Ingredienser

  • ca 16 råa jätteräkstjärtar (alternativ: kyckling eller gris)

  • 250 g breda risnudlar

  • 2 schalottenlökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 röd chili

  • 1 paket (300 g) fast tofu

  • 1 liten kinakål eller en stor paksoi

  • 4 salladslökar

  • 1 dl rybsolja

  • 2 ägg

  • 1 dl groddar

  • 2 dl salta nötter

Kryddsås

  • 3 msk fisksås

  • 2 msk flytande honung eller farinsocker

  • 2 msk tamarindpasta

Till serveringen

  • 1 kruka koriander, 4 limefrukter

Tillredning

  1. Börja med kryddsåsen: Blanda fisksåsen, honungen och tamarindpastan.

  2. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.

  3. Skala och hacka löken, finfördela chilin och tärna tofun. Skölj och strimla kinakålen eller paksoin. Hacka salladslöken.

  4. Värm olja i en wokpanna och slå i kinakålen/paksoin, räkstjärtarna, tofun, löken och chilin. Stek blandningen några minuter. Tillför äggen och gör en röra (äggröran kan lagas separat och sedan tillföras blandningen).

  5. Skölj och slå i nudlarna. Rör om. Rör ner kryddsåsen.

  6. Garnera med salladslök, groddar och salta nötter. Servera med koriander och limeklyftor.


Tips! Använd engångshandskar när du hanterar chilin/vidrör inte ögonen efter att du hanterat chilin. Använd färska örter. Koriandern kan vid behov ersättas med bladpersilja och/eller basilika. Använd peppar mald i pepparkvarn. Pitabröd finns i allmänhet i välsorterade dagligvaruaffärer

Dryckesförslag
Pad Thai med räkor och tofu

Nudlarnas kryddighet och limefruktens syrlighet balanseras upp av ett fruktigt vitt vin med viss sötma. Välj gärna en halvtorr eller halvsöt tysk riesling.

Ölvänner kan med fördel välja en ljus lager.