Pad Thai – stekta nudlar på thailändskt vis

När jätteräkor, tofu och böngroddar kombineras med stekta nudlar uppstår en flott portion: pad thai.

Ingredienser

  • 250 g flata, breda risnudlar
  • 3 vårlökar eller en bit purjo
  • 1 pkt (270 g) okryddad tofu
  • (50 g shiitakesvamp om du så önskar)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk rybsolja
  • 1 ägg
  • 1 msk citronsaft
  • 1/2 dl nam pla-fiskås eller soja
  • 1 msk sweet chili
  • 200 g jätteräkor
  • 1 dl böngroddar

Tillredning

  1. Lägg nudlarna i en kastrull med kokande vatten. Häll i en skvätt olja. Koka 3 minuter räknat från då vattnet börjar koka på nytt. Häll av vattnet och spola av nudlarna med kallt vatten.
  2. Hacka vårlöken och tärna tofun. Skala och skiva vitlöken. (Skiva också shiitakesvampen om du valde att ha den med). Häll en skvätt olja i en stekpanna och fräs hacket, skivorna och tofun några minuter. Tillsätt nudlarna. Stek ytterligare några minuter under oavbruten omrörning.
  3. Maka blandningen mot pannans kanter och häll ägget i mitten. Tillsätt vid behov lite olja. Rör om i ägget tills det börjar stelna och sväng sedan in äggröran i nudelblandningen. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör om tills allt är genomvarmt.