Pan bagna

Pan bagna är ett runt franskt lantbröd med fyllning. Inuti brödet döljer sig ost, grönsaker och annat gott. Brödet tillverkas i god tid före utflykten och förvaras svalt under en tyngd. Brödet suger i sig underbara smaker under förvaringen. Pricken över i:et är att läckerheten lätt ryms med i korgen!

Ingredienser

  • 1 lantbröd, runt eller långsmalt

  • 1 vitlöksklyfta

  • 0,75 dl olivolja

  • 1 msk vitvinsvinäger eller citronsaft

  • 1 sommarrödlök med stjälk

  • 8 skivor Comté-ost

  • 100 g pastrami, tunt skivat rökt oxkött eller andra kvalitetscharkuterier

  • 1 burk (280 g) skivade kronärtskockshjärtan

  • 100 g rostad paprika

  • 12 kalamata-oliver, utan kärnor

  • 1 dl basilikablad

Tillredning

  1. Klyv brödet på längden. Ta bort en del av innandömet (du kan steka det i stället för krutonger till en sallad). Gnid in vitlök i brödet. Ringla över olja och ättika.

  2. Skiva hela löken, också stjälkarna. Bred ut skivorna i botten på brödet. Rada på ost, pastrami och kronärtskocka. Placera paprika, oliver och basilika på andra brödhalvan. Lyft halvorna försiktigt mot varandra. Linda runt tätt med plastfilm och sätt brödet på en tallrik. Placera en annan tallrik ovanpå och ännu en tyngd, till exempel en mjölkburk överst. Ställ svalt i minst 3 timmar.

  3. Skär brödet i 6–8 delar.

Dryckesförslag
Pan bagna

Till de klassiska franska picknickrätterna väljer man naturligtvis ett franskt vin – smaktyp efter dag och temperatur.

Rödvin värmer under svalare sommarväder, en varm dag uppfriskar vitt vin eller rosévin med citrus- och hallontoner.

Vill man ha en lyxig touch på picknickfärden väljer man champagne med rostad nyans eller citrustoner.