Den här chokladkakan får mustighet och smak av stout. Stout är en öltyp som passar utmärkt i chokladbakverk.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Den toskanska läckerheten panforte innehåller mycket choklad och nötter, aningen vin santo och lite mjöl. Desserttårtan bjuder på underbara karamellbetonade smaker.
5 dl nötter (hassel- eller valnötter och mandlar med skal)
150 g torkad frukt (exempelvis fikon, aprikos och plommon)
0,5 dl vin santo
1,5 dl ljus sirap
1 dl farinsocker
200 g mörk choklad
1 dl vetemjöl
2 msk mörkt kakaopulver
Garnering
florsocker
Dela nötterna och mandlarna. Rosta dem några minuter i torr och het panna. Avlägsna de hårda delarna från fikonen. Skär frukten i bitar.
Slå fruktbitarna, vinet, sirapen och farinsockret i en kastrull. Låt blandningen puttra cirka fem minuter. Riv chokladen och slå den i kastrullen. Rör om tills chokladen har smultit. Slå i nötterna, mjölet och kakaopulvret. Rör om.
Häll smeten i en fodrad ugnsform med löstagbar botten (diameter ca 22 cm). Grädda i ugn (+ 175 °C) cirka 30 minuter eller tills panforten har kladdkakekonsistens. Tänk på att gräddningen fortgår en stund efter att panforten har tagits ut ur ugnen.
Låt panforten svalna till rumstemperatur. Garnera med florsocker. Panforten kan avnjutas som sådan eller med vanilj- eller nötglass.