Panforte

Den toskanska läckerheten panforte innehåller mycket choklad och nötter, aningen vin santo och lite mjöl. Desserttårtan bjuder på underbara karamellbetonade smaker.

Ingredienser

  • 5 dl nötter (hassel- eller valnötter och mandlar med skal)

  • 150 g torkad frukt (exempelvis fikon, aprikos och plommon)

  • 0,5 dl vin santo

  • 1,5 dl ljus sirap

  • 1 dl farinsocker

  • 200 g mörk choklad

  • 1 dl vetemjöl

  • 2 msk mörkt kakaopulver

Garnering

  • florsocker

Tillredning

  1. Dela nötterna och mandlarna. Rosta dem några minuter i torr och het panna. Avlägsna de hårda delarna från fikonen. Skär frukten i bitar.

  2. Slå fruktbitarna, vinet, sirapen och farinsockret i en kastrull. Låt blandningen puttra cirka fem minuter. Riv chokladen och slå den i kastrullen. Rör om tills chokladen har smultit. Slå i nötterna, mjölet och kakaopulvret. Rör om.

  3. Häll smeten i en fodrad ugnsform med löstagbar botten (diameter ca 22 cm). Grädda i ugn (+ 175 °C) cirka 30 minuter eller tills panforten har kladdkake­konsistens. Tänk på att gräddningen fortgår en stund efter att panforten har tagits ut ur ugnen.

  4. Låt panforten svalna till rumstemperatur. Garnera med florsocker. Panforten kan avnjutas som sådan eller med vanilj- eller nötglass.

Dryckesförslag
Panforte

Vin santo, som även ingår i receptet, rimmar utmärkt med panfortens smak­värld.

Den som tycker om blommighet och bubblor kan välja en mousserande asti eller en pärlande moscato d’asti.

Julmiddag på toskanskt vis

Middagen är julaftonens höjdpunkt. I år bjuder vi på fylliga smaker från Medelhavets sol. De klassiska smakerna från Toscana får sällskap av moderna aromer med ostlig touch.

Meny

Fördrink
Tuscan fresco

Förrätt: crostini-bord
Kycklingleverpastej
Olivpasta
Varm sallad på kikärter och bladkål
Bresaola

Mellanrätt
Salviapasta

Varmrätt
Toskansk fläskrulle (grisrulle)
Nöt-fänkålspaté

Dessert
Panforte