Panzanellasallad

-

Ingredienser

  • 1 kg gulrötter (eller polka- eller rödbeta)
  • 4 små schalottenlökar
  • 3 + 3 msk olivolja
  • fingersalt, svartpeppar ur kvarn
  • 8 skivor lantbröd
  • 8 mjuka, torkade dadlar
  • ca 8 dl rucola eller annan god sallad
  • 350 g getost ur stor cylinder

Salladssås
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • 3 msk apelsinsaft
  • 1 msk flytande honung
  • 2 msk vit balsamicovinäger

Tillredning

  1. Värm ugnen till 175 grader. Tvätta gulrötterna omsorgsfullt. Klyv dem i två eller fyra bitar ifall de är stora. Skala och klyv schalottenlökarna. Lägg gul¬rötterna och lökhalvorna i en ugnsfast form. Häll 3 msk olja över dem. Salta och peppra. Rosta ca 45 minuter eller tills de är genomstekta men ännu fasta.
  2. Tärna brödet, skär bort skalet om du önskar. Bred ut tärningarna i en långpanna och ringla 3 msk olja över dem. Rör om väl. Rosta i ugnen ca 10 minuter eller tills tärningarna tar lite färg.
  3. Blanda till såsen av oljan, saften, honungen och vinägern.
  4. Skala de rostade gulrötterna. Skiva dem till mindre bitar om du önskar.
  5. Skiva dadlarna. Sväng samman dadlarna, gulrötterna, löken och såsen. Avsmaka och tillsätt vid behov ytterligare salt och peppar. Toppa med getost och rucola.


Tips: Om du önskar en matigare sallad kan du tillsätta stekt bacon
Dryckesförslag
Panzanellasallad
Om du uppskattar en friskare munkänsla, kan du välja också en örtig pilsner eller ett bärigt och friskt rödvin på Pinot Noir från Chile, Bourgogne eller Nya Zeeland. De ackompanjerar syrligheten i apelsinsaften och getosten.