Påskens ostkaka bjuder på friska aprikos- och apelsinaromer. Den lättlagade kakan med frasig chokladkexbotten behöver inte gräddas i ugn.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Gott till påsk! Omvandla den klassiska påskläckerheten pasha till en citronaktig kvargglass som påminner om pasha.
2 1/2 dl grädde
750 g kvarg
1 burk kondenserad mjölk
1/2 dl gula russin
3 msk krossad mandel
1 msk suckat
3 msk syltat apelsinskal
saft av en 1/2 apelsin
2 tsk rivna apelsinskal
1 tsk rivet skal av citron
1/2 dl citruslikör
1 burk sockerinlagda mangostrimlor
2 msk mangospad
Vispa grädden till ett löst skum. Tillsätt kvargen och vispa ner den i grädden. Tillsätt sedan ingredienserna och kör blandningen i en glassmaskin till en mjuk glass. Du kan också sleva in blandningen direkt i en skål och ställ den sedan i frysen. I så fall ska du röra om i glassblandningen 3–4 gånger under den första timmen för att slippa iskristaller.
Då blandningen fått en konsistens som mjukglass, sleva den i en rundbottnad form som rymmer en dryg liter, dra över en plastfolie och sätt glassen i frysen för 4–5 timmar. Efter detta är glassen som bäst.
Däremellan kan du laga en fräsch mangosås. Laga såsen genom att med en stavmixer mosa mangoskivorna tillsammans med 2 msk mangospad.
Ta glassen i rumstemperatur ungefär 15 minuter före servering. Dekorera med syltade apelsinskalbitar och krossad mandel. Servera pashaglassen med mangosås och saffrankulitsa.