Pashaglass

Gott till påsk! Omvandla den klassiska påskläckerheten pasha till en citronaktig kvargglass som påminner om pasha.

Det här är en delikatess som är kalorisnålare än den traditionella pashan och som du tillverkar snabbt och enkelt. Lägg den i frysen i god tid före den värsta matlagningsbrådskan under påsken. Du behöver ingen pashaform, det går bra att använda en rundbottnad skål.

Ingredienser

  • 2 1/2 dl grädde

  • 750 g kvarg

  • 1 burk kondenserad mjölk

  • 1/2 dl gula russin

  • 3 msk krossad mandel

  • 1 msk suckat

  • 3 msk syltat apelsinskal

  • saft av en 1/2 apelsin

  • 2 tsk rivna apelsinskal

  • 1 tsk rivet skal av citron

  • 1/2 dl citruslikör

Mangosås:
  • 1 burk sockerinlagda mangostrimlor

  • 2 msk mangospad

Tillredning

  1. Vispa grädden till ett löst skum. Tillsätt kvargen och vispa ner den i grädden. Tillsätt sedan ingredienserna och kör blandningen i en glassmaskin till en mjuk glass. Du kan också sleva in blandningen direkt i en skål och ställ den sedan i frysen. I så fall ska du röra om i glassblandningen 3–4 gånger under den första timmen för att slippa iskristaller.

  2. Då blandningen fått en konsistens som mjukglass, sleva den i en rundbottnad form som rymmer en dryg liter, dra över en plastfolie och sätt glassen i frysen för 4–5 timmar. Efter detta är glassen som bäst. 

  3. Däremellan kan du laga en fräsch mangosås. Laga såsen genom att med en stavmixer mosa mangoskivorna tillsammans med 2 msk mangospad.

  4. Ta glassen i rumstemperatur ungefär 15 minuter före servering. Dekorera med syltade apelsinskalbitar och krossad mandel. Servera pashaglassen med mangosås och saffrankulitsa. 

Recept och foto Mari Moilanen
Dryckesförslag
Pashaglass
En söt men relativt lätt dryck rimmar bäst med pasha. Bland dessertvinerna kan du med fördel välja till exempel tokaji eller vin santo. Gillar du fylligare smaker kan du välja ett blommigt moscatel- eller muscatvin med russinnyans.