Påskens ostkaka

Påskens ostkaka bjuder på friska aprikos- och apelsinaromer. Den lättlagade kakan med frasig chokladkexbotten behöver inte gräddas i ugn.

Ingredienser

Botten:
  • 175 g chokladhavrekex

  • 1/4 tsk salt

  • 80 g smör

Fyllning:
  • 4 gelatinblad

  • 2 1/2 dl vispgrädde

  • 400 g färskost med apelsinsmak

  • 1 1/2 dl strösocker

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1/4 dl apelsinsaft

Överdrag:
  • 4 gelatinblad

  • 1/2 dl apelsinsaft

  • 3 dl aprikoskräm (ca 360 g passerade aprikoser)

Tillredning

  1. Gör bottnen. Krossa kexen och rör ner salt och smält smör. Tryck ut ”degen” i en med plastfilm fodrar ugnsform (diameter 20–22 cm) med löstagbar botten. Ställ in formen i kylskåpet.

  2. Gör fyllningen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa vispgrädden i en skål och rör ner färskosten och sockret. Krama vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i het saft. Slå långsamt saften i vispgrädden under kraftig omrörning.

  3. Bred ut fyllningen på kexbottnen. Täck formen med plastfilm och ställ in den i kylskåpet (minst 3 timmar).

  4. Gör överdraget. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur vattnet, lägg bladen i het saft och slå saften i fruktkrämen. Låt blandningen svalna en aning och slå den sedan över kakan. Ställ in kakan i kylskåpet (minst 1 timme).

  5. Garnera kakan med exempelvis chokladägg.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen
Dryckesförslag
Påskens ostkaka

Till ostkakan med apelsin- och aprikossmak kan man med fördel servera ett moscatel- eller muscatvin som i sig självt bär apelsinaromer. Även ett blommigt mousserande vi från italienska Asti rimmar utmärkt med ostkakans fräscha smak.