Patatas à la riojana

Se recept

Ingredienser

  • 1 schalottenlök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 200 g spansk chorizokorv (ej råkorv)

  • 2 (avlånga) paprikor

  • 1 liten squash

  • 1 liten aubergine

  • 8 fasta potatisar

  • 3 msk olivolja

  • 1 dl torrt vitt vin

  • ca 3 dl grönsaksbuljong

  • 1 tsk paprikapulver

  • 1 lagerblad

  • flingsalt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn 

  • mald torkad chili 

Till serveringen

  • lantbröd 

Tillredning

  1. Skala och hacka löken. Skiva korven. Tärna paprikan, squashen och auberginen. Skala och tärna potatisen.
  2. Bryn löken och korven några minuter i olja under omrörning. Tillsätt vegetabilierna och stek blandningen en stund. Slå på vinet och buljongen och tillsätt därefter paprikapulvret, chilin och lagerbladet. Koka upp blandningen och minska värmen. Låt anrättningen puttra under lock cirka 25 minuter eller tills potatisen är färdig. Rör om då och då.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Recept och foto Sanna Kekäläinen

Dryckesförslag
Patatas à la riojana

En crianza från Rioja lämpar sig utmärkt till den klassiska rustika rätten. Vinets diskreta fruktighet och bärtoner balanserar upp rättens kryddighet och rika smakvärld.

Ölvänner kan med fördel välja en frisk och aromatisk pils.