Pavlova med jordgubbar

Den klassiska pavlovan får en fläkt av sommar när den fylls med jordgubbar.

Ingredienser

10 pavlovor av portionsstorlek eller 1 stor (ca 26 cm i diameter).

Maräng
  • 6 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 msk kakaopulver
  • 2 tsk citronsaft

Fyllning
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk socker
  • ca 1 ½ l färska jordgubbar

Chokladsås
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g mjölkchoklad
  • 1 msk smör

Tillredning

  1. Värm upp ugnen till 150 grader.
  2. Skilj gulorna från vitorna. Häll vitorna i en ren och torr skål. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt 2 dl socker efter hand som du vispar.
  3. Rör samman 1 dl socker, vaniljsockret, majsstärkelsen och kakaopulvret. Sikta och sväng försiktigt ner blandningen i äggvitsskummet. Tillsätt avslutningsvis citronsaften.
  4. Täck en bakplåt med bakplåtspapper. Skeda ut marängmassan på pappret så att du får 10 små runda marängbottnar, eller en stor. Lämna kanterna högre än mitten.
  5. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Gräddningstiden för små marängbottnar är 1 ½ timme och för en stor 2 timmar. Låt marängen svalna på ett galler.
  6. Vispa grädden till skum och tillsätt sockret. Täck maräng¬bottnen med vispad grädde och jordgubbar.
  7. Gör chokladsåsen. Hetta upp grädden i en kastrull under ständig omrörning. Lyft kastrullen av plattan och tillsätt chokladbitarna. Rör tills chokladen har smält. Tillsätt avslutningsvis det mjuka smöret för att ge såsen glans.
  8. Häll såsen över desserten strax före serveringen, eller servera såsen separat.


Tips:

Gulorna håller sig i kylskåp i en kopp eller ett glas täckt med plastfolie. Använd gulorna inom ett par dagar till exempel till majonnäs eller i bakning.

Tips:

En pavlova är bra för oväntade gäster, eftersom marängen håller sig bra i flera dagar på torrt ställe. Att fylla pavlovan går fort, och vips har du en söt delikatess.

Dryckesförslag
Pavlova med jordgubbar

Till den dunlätta marängen, som chokladen gör fyllig, passar en mousserande eller spritsig moscato d'asti från Italien.

Också en torr, fruktig och lätt standardchampagne är värd att prova.