- Värm upp ugnen till 150 grader.
- Skilj gulorna från vitorna. Häll vitorna i en ren och torr skål. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt 2 dl socker efter hand som du vispar.
- Rör samman 1 dl socker, vaniljsockret, majsstärkelsen och kakaopulvret. Sikta och sväng försiktigt ner blandningen i äggvitsskummet. Tillsätt avslutningsvis citronsaften.
- Täck en bakplåt med bakplåtspapper. Skeda ut marängmassan på pappret så att du får 10 små runda marängbottnar, eller en stor. Lämna kanterna högre än mitten.
- Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Gräddningstiden för små marängbottnar är 1 ½ timme och för en stor 2 timmar. Låt marängen svalna på ett galler.
- Vispa grädden till skum och tillsätt sockret. Täck maräng¬bottnen med vispad grädde och jordgubbar.
- Gör chokladsåsen. Hetta upp grädden i en kastrull under ständig omrörning. Lyft kastrullen av plattan och tillsätt chokladbitarna. Rör tills chokladen har smält. Tillsätt avslutningsvis det mjuka smöret för att ge såsen glans.
- Häll såsen över desserten strax före serveringen, eller servera såsen separat.
Tips:
Gulorna håller sig i kylskåp i en kopp eller ett glas täckt med plastfolie. Använd gulorna inom ett par dagar till exempel till majonnäs eller i bakning.
Tips:
En pavlova är bra för oväntade gäster, eftersom marängen håller sig bra i flera dagar på torrt ställe. Att fylla pavlovan går fort, och vips har du en söt delikatess.