Pepparrotsströmming

Strömming och pepparrot är ett utmärkt smakpar. Gräddfil fulländar på ett lent sätt de kraftiga smakerna. Servera pepparrotsströmmingen med kokt potatis eller gör festliga smörgåsar på dem som förrätt. Garnera portionen med hackad gräslök.

Ingredienser

  • 500 g strömmingsfiléer

Ättikslag:

  • 5 dl vatten

  • 1 dl spritättika

  • 1 msk salt

Pepparrotssås:
  • 1 burk gräddfil

  • ½ tsk salt

  • 1 tsk socker

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • 2–3 msk riven pepparrot eller pepparrotspasta

  • gräslök

Tillredning

  1. Blanda vatten, spritättika och salt. Lägg strömmingsfiléerna i ättikslagen och ställ dem i kylskåp. Låt mogna under natten.

  2. Blanda väl ihop ingredienserna till pepparrotssåsen, dvs. gräddfil, salt, socker, vitvinsvinäger och pepparrot.

  3. Sila strömmingsfiléerna från ättikslagen, dela dem och ta bort skinnet. Lägg strömmingen i en skål.

  4. Häll pepparrotssåsen över strömmingen, krydda med hackad gräslök och blanda försiktigt. Låt strömmingen ta smak i kylen minst tre timmar.

  5. Servera strömmingarna med kokt potatis eller mörkt skärgårdsbröd.

Recept och foto Leena Kalliokoski, dryckesförslag Taina Vilkuna