Tillbaka
Recept

Pesto av kronärtskocka

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri

Pesto av kronärtskocka

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
10 min
10 personer
10 min
10 personer

Den alltid lika eleganta kronärtskockan låter sig också formas till en len pesto. Basilika och citron ger peston en delikat touche. Pesto och baguette är en osviklig kombo på varje partaj.

Dryckesförslag

Kronärtskockspesto kryddad med basilika och citron och självgjorda baguetter trivs bäst tillsammans med pigga och fruktiga vita viner. Om du gillar ljus fruktighet ska du välja en pinot grigio från Italien. Men om du tilltalas mer av en fyllig struktur är det självklara valet en pinot gris från Alsace. En aromrik IPA med balanserad humlebeska är ölvännens val.

Ingredienser
  • ca 400 g avrunnen kronärtskocka (1 burk/285 g)

  • ½ dl olivolja

  • 2 msk citronsaft

  • 1 dl riven parmesanost

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 tsk citronskal (ekologisk citron)

  • 1/2 kruka persilja

  • 1 dl färsk basilika

  • 1/4 tsk salt

  • malen svartpeppar

Tillredning
  1. Låt kronärtskockorna rinna av i en sil och lägg dem därefter i ett kärl med höga kanter. 

  2. Tillsätt olja, citronsaft och riven parmesanost. 

  3. Skala och pressa vitlöksklyftan och riv citronskalet. Tillsätt dem, örter, salt och peppar till kronärtskockorna. 

  4. Mixa ingredienserna till en jämn massa med stavmixer (eller mixer).

  5. Satsen ger cirka 5 dl färdig röra. Peston håller sig några dygn i kylskåp.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen