Petteri Luotos fårgryta

Ölet i fårgrytans spad får gärna vara mörkt och av det lite robustare slaget.

Ingredienser

  • 350 g tärnad fårstek
  • smör till stekning
  • 2–3 dl mörkt öl
  • 1 rödlök, 1 morot och
  • 1/2 palsternacka
  • 2 vitlöksklyftor
  • majsmjöl
  • frikostigt med färsk timjan och rosmarin
  • vatten (eller köttbuljong)
  • salt och peppar

Tillredning

  1. Bryn köttet i smör i en het stekpanna.
  2. Flytta över köttet i en gryta. Häll i ölet och ställ i svag värme för 3– 4 timmar.
  3. Lyft upp köttet ur grytan. Koka sedan de tärnade rotsakerna och vitlöken i kokspadet från köttet. Tillsätt vatten eller köttbuljong enligt behov.
  4. Lägg tillbaka köttet i grytan. Salta och peppra enligt smak. Red av med majsmjöl.
  5. Blanda avslutningsvis ner örterna och låt stå i svag värme under lock i ytterligare cirka en kvart.
  6. Servera med ris eller couscous.
Dryckesförslag
Petteri Luotos fårgryta

Till det möra fårköttet väljer man med fördel ett mörkt men ändå friskt veteöl, eller en lager med mjuk maltighet.