Tillbaka
Recept

Picklad morotssallad

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Picklad morotssallad

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
50 min
4 personer
50 min
4 personer

Pickelsås och citron ger morotssalladen en fräsch smak.

Dryckesförslag

De picklade grönsakerna tarvar viss sötma: Servera gärna en halvtorr riesling från Tyskland eller Frankrike eller en halvtorr pinot gris från Alsace. En fruktig ale med stark humlebeska rimmar också utmärkt med rättens aromer.

Ingredienser
  • ½ portion pickelsås (se nedan)

  • 250 g morötter

  • skalet från en halv citron

  • några vitpepparkorn

  • ½ tsk flingsalt

  • 1 msk olivolja

Pickelsås:

  • 1½ dl vatten

  • 1 dl socker

  • ½ dl spritättika

Tillredning
  1. Börja med att tillaga pickelsåsen: Slå ingredienserna i en kastrull och värm blandningen under omrörning tills sockret har smultit.

  2. Skala morötterna och strimla dem med en osthyvel eller potatisskalare. Slå strimlorna, citronskalet, saltet och pepparn i pickelsåsen. Ställ blandningen svalt och låt den dra en halv timme.

  3. Slå bort pickelsåsen och blanda morotsstrimlorna med olja.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen