Picklad morotssallad

Pickelsås och citron ger morotssalladen en fräsch smak.

Ingredienser

  • ½ portion pickelsås (se nedan)

  • 250 g morötter

  • skalet från en halv citron

  • några vitpepparkorn

  • ½ tsk flingsalt

  • 1 msk olivolja

Pickelsås:

  • 1½ dl vatten

  • 1 dl socker

  • ½ dl spritättika

Tillredning

  1. Börja med att tillaga pickelsåsen: Slå ingredienserna i en kastrull och värm blandningen under omrörning tills sockret har smultit.

  2. Skala morötterna och strimla dem med en osthyvel eller potatisskalare. Slå strimlorna, citronskalet, saltet och pepparn i pickelsåsen. Ställ blandningen svalt och låt den dra en halv timme.

  3. Slå bort pickelsåsen och blanda morotsstrimlorna med olja.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen
Dryckesförslag
Picklad morotssallad

De picklade grönsakerna tarvar viss sötma: Servera gärna en halvtorr riesling från Tyskland eller Frankrike eller en halvtorr pinot gris från Alsace. En fruktig ale med stark humlebeska rimmar också utmärkt med rättens aromer.