Picklade grönsaker: mormorsgurka, rädisor och rödlök

Picklade grönsaker är läckra. Varför inte pickla gurka, rädisor och rödlök?

Ingredienser

Mormorsgurka:
  • 1 gurka

  • 2 msk hackad dill

  • 1 1/2 msk socker

  • 2 msk ättika

  • 1/2 tsk salt

Picklade rädisor:
  • 5 rädisor

  • 1/2 dl vatten

  • 2 tsk socker 

  • 1/2 tsk salt

  • 1 tsk ättika

  • 1 msk hackad bladpersilja

Sirapsmarinerad lök:
  • 2 rödlökar

  • 1/2 dl rödvinsvinäger

  • 3 msk lönnsirap

  • 3 msk olja

  • 1/2 tsk salt

  • 1/4 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn

Tillredning

  1. Mormorsgurka: Skiva ner gurkan i en skål. Slå i de övriga ingredienserna och skaka skålen tills vätska börjar sippra ut från gurkan. Låt stå 1/2–2 timmar. 

  2. Picklade rädisor: Skiva ner rädisorna i ett rent kärl med exempelvis en osthyvel. Koka upp de övriga ingredienserna (utom bladpersiljan) och slå lagen på rädisorna. Strö på hackad bladpersilja och låt blandningen stå 1–2 timmar. 

  3. Sirapsmarinerad lök: Skala och skiva ner löken i en skål. Blanda de övriga ingredienserna och slå i blandningen. Låt löken marineras över natten eller minst en timme.

  4. Servera picklade grönsaker till exempelvis hot dogs eller vegetariska hot dogs.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen