Pinocchiotårta med pistasch

Den fylligt söta, men samtidigt luftigt lätta pinocchiotårtan.

Ingredienser

Tårtbotten
  • 125 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 äggulor
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • rybsolja till pensling

Maräng
  • 2 äggvitor
  • 1 1/2 dl socker
  • 70 g grovhackade, osaltade pistaschnötter

Fyllning
  • ca 1 l färska jordgubbar
  • 2 msk rörsocker
  • 1 msk finklippt citronmeliss
  • 2 dl vispbar grädde
  • 200 g mascarponeost ­
  • 3 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk citronsaft
  • Till garnering jordgubbar och citronmeliss

Tillredning

  1. Bred ut ett bakplåtspapper i en långpanna och pensla det med olja. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Rör det mjuka smöret och sockret till skum. Vispa ner gulorna. Rör samman alla torra ingredienser och rör ner blandningen i skummet turvis med mjölken, under lätt omrörning. Bred ut smeten på det oljade pappret till en ca 25 cm x 30 cm stor platta.
  3. Gör sedan maränglagret. Vispa vitorna till mycket hårt skum. Skålen och vispen måste vara torra och rena.
  4. Tillsätt sockret lite i taget under vispningen. Bred ut maräng­skummet ovanpå degbottnen. Skummet får förbli lite vågigt.
  5. Beströ ytan med de grovhackade pistaschnötterna.
  6. Grädda tårtbottnen 15–20 minuter på mellersta falsen eller tills marängen är ljust gyllenbrun. Låt svalna på bakplåtspappret.
  7. Klyfta jordgubbarna och blanda dem med rörsockret och citronmelissen.
  8. Vispa grädden till fast skum. Rör samman mascarponeosten, sockret och citronsaften, och sväng sedan varsamt ner blandningen i gräddskummet.
  9. Skär tårtbottnen i tre lika stora rektanglar. Lossa rektanglarna från pappret. Flytta över en rektangel på ett serveringsfat med marängsidan upp. Bred ut hälften av fyllningen och jordgubbsbitarna på marängen. Gör likadant med en rektangel till. Lägg den sista rektangeln på de två så att marängen blir överst. Garnera med färska jordgubbar och blad av citronmeliss.
  10. Tips: Tårtan kan utmärkt fyllas också med andra inhemska bär. Också hemkokt rabarberkompott fungerar fint.
Dryckesförslag
Pinocchiotårta med pistasch

Till den fylligt söta, men samtidigt luftigt lätta pinocchiotårtan passar drinken ”fraise royale”, mousserande vin spetsat med jordgubbslikör.

Av dessertvinerna är det friskt spritsiga vitvinet moscato d’asti ett säkert val.