Pipsas gryta på pumpa och chili

Den mustiga grytan med mexikanska smaker får stå länge i ugnen. I den här rätten får pumpa och chili sällskap av fräsch guacamole.

Ingredienser

  • 1 kruka koriander
  • 1 gullök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 grön chilifrukt
  • 2 msk olivolja
  • 600 g kokta svarta bönor
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 1 burk tomatkross
  • 500 g pumpa
  • 1 röd paprika
  • svartpeppar, salt

Guacamole
  • 1 avokado
  • 1 lime
  • 2 medelstora tomater
  • korianderns blad
  • salt
  • svartpeppar
  • några droppar tabascosås

Tillredning

  1. Värm ugnen till 150°C. Hacka löken. Fröa ur och hacka chilifrukten. Hetta upp oljan i en gjutjärnsgryta. Fräs löken, chilin och korianderns kvistar precis tills de börjar tar färg.
  2. Häll de kokta bönorna i grytan. Strö vetemjölet över blandningen och rör om omsorgsfullt så att mjölet suger upp all vätska.
  3. Tillsätt tomatkrosset. Låt blandningen koka upp, lägg locket på grytan och ställ in grytan i ugnen. Låt rätten puttra i ugnen cirka 1,5 timme.
  4. Gör under tiden guacamolen. Finhacka korianderbladen. Tärna avokadon, riv limens skal och pressa ur saften. Fröa ur och tärna tomaterna. Blanda alla ingredienserna och krydda med salt, peppar och tabascosås enligt smak. Låt guacamolen ta sig i kylskåp.
  5. Skala och tärna pumpan. Fröa ur paprikan och skär den i bitar. Lyft ut grytan ur ugnen och tillsätt pumpan och paprikan. Krydda rätten med svartpeppar och salt. Ställ in i ugnen för ytterligare 30–45 minuter, tills pumpan har mjuknat.
  6. Kontrollera smaken och tillsätt vid behov mera salt och några droppar tabascosås.
Dryckesförslag
Pipsas gryta på pumpa och chili

Milda och sötaktiga vita viner rimmar utmärkt med den vegetariska grytan med de mexikanska smakerna. Också ett vin på till exempel druvan Gewürztraminer lämpar sig väl till rätten.

Ölvännen kan välja en frisk lager.